Hör projektledaren Annelie Gusdal berätta om vad en virtual reality strand kan göra för en äldre med demens. Foto: Atea Sverige AB/SVT

Unik forskning på MDH – dementa ska leva bättre med VR-glasögon

Uppdaterad
Publicerad

VR-glasögon har testats tidigare på äldre personer som lider av demens. Men då har man undersökt deras minne och problemlösningsförmåga. Nu ska man för första gången studera om de positiva upplevelser genom virtual reality kan minska symptomen som många dementa lider av.

Från och med april ska tio personer med demens bli en del av ett forskningsprojekt på Mälardalens högskola. Under åtta veckor och flera gånger i veckan ska de besöka något av de två VR-rummen som flyttar in på Måsta Ängs akademiska vård- och omsorgsboende i Eskilstuna.

– Jag har inte sett någon likanande studie som publicerats någonstans i världen så man får kalla de boende på Måsta Äng för pionjärer, säger Annelie Gusdal, projektledare och universitetslektor.

Kan spridas till hela landet

Varje film kommer att vara mellan 20 och 30 minuter lång och tanken är att den ska vara rofylld och trygg.

– Vi hoppas att det här sprider sig till andra äldreboenden, inte bara i Sörmland och Västmanland, utan till hela landet, säger Annelie Gusdal.

Projketet är ett samarbete mellan Mälardalens högskola, Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun, IT-företaget Atea Sverige AB som står för VR-tekniken samt SPF Seniorerna i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.