Uppgivna Flensbor slåss för unikt vattentorn

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla vattentornet i Flen ska rivas i mitten av oktober. Det har kommunen bestämt nu. Men Flens hembygdsförening och Sörmlands museum vill bevara byggnaden som de anser är unik.

– Framförallt är det formen på vattentornet som är det allra häftigaste. Det är en enkel kub som vilar på pelare som ändå är ganska tunna i sammanhanget. Det är ett väldigt avskalat formspråk som bara är kvadratiskt med en betongklack som tegelmuren vilar på och som avgränsas med en takfot av koppar upptill. Det är det som jag tycker är så häftigt med byggnaden, säger David Hansson, arkivarie på Sörmlands museum.

Skulle bli ett Hans Gedda-museum

Vattentornet i Thuleparken stod färdigbyggt 1950 och sedan mitten av 60-talet har den varit helt oanvänd. I år föreslog en lokal företagare att göra om tornet till ett Hans Gedda-museum, men när byggnaden undersöktes kom kommunen fram till att det skulle bli för dyrt att renovera.

– Man måste göra ganska stora åtgärder och ombyggnationer för att kunna bevara byggnaden i dess skicka. Annars är det risk för liv och lem om det börjar ramla delar av fasaden, säger Peter Israelsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Flens kommun.

”Ingen förstår beslutet”

Vattentornet är byggt av dålig cement, armeringarna har rostat och tegelstenar ramlar ner. Men Flens hembygdsförening som jobbar med att bevara stadens kulturbyggnader och som är granne med vattentornet tycker att den ovanliga byggnaden ska få finnas kvar.

– Som medborgare i Flens kommun känner jag maktlöshet och jag tycker att det är väldigt tråkigt. Vi är en förening med 250 medlemmar, vi har lyssnat runt och det är ingen som förstår det här beslutet, säger Yvonne Nilsson Gauffin, ordförande i Flens hembygdsförening.

Pengar eller historiskt värde

Men nu ska vattentornet rivas. Ett arbete som kommer att kosta kommunen 400.000 kronor. Och själva rivningsbeslutet fattades utan att kommunen gjorde en utförlig utredning. Något som Sörmlands museum hade velat se.

– Jag fick rekommendationen av Sörmlands museum att prata med en expert. I det samtalet jag hade med honom sa han att pengarna som jag hade avsatt för rivningen kommer inte att räcka länge. Det är framförallt det som har varit skälet till att inte gå vidare för allt prioriteras med våra kostnader för skola, omsorg och så vidare, säger Peter Israelsson.

David Hansson från Sörmlands museum håller dock inte med.

– Att bara riva det och säga att det inte går att rädda för att det blir för dyrt då tror jag att man missar ganska mycket av andra värden som inte handlar om pengar och där man visar på stadens historia och utveckling istället.

Ompröva beslutet

Flens hembygdsförening anser att rivningsbeslutet fattades för snabbt och menar att de gärna lägger ner arbete för att kunna bevara tornet, exempelvis genom att söka EU-bidrag.

Vad vill ni att kommunen ska göra?

– Ompröva beslutet i samhällsbyggnadsnämnden med underlaget från Sörmlands museum och att de tar hit den här experten. Och de ska bedöma hur de ska göra efter att de har alla papper på bordet. Då är det ok men det är det inte nu, säger Yvonne Nilsson Gauffin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.