En person står vid ett skrivbord i ett modernt kontor framför en dator. I bakgrunden syns en stor skärm som visar en webbsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väcker många olika känslor” – hör Mathias Wahlsten, generaldirektör för IAF, berätta hur anställda reagerat på förslaget. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Utredare vill skrota myndighet i Katrineholm – 75 jobb kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga myndigheten IAF med säte i Katrineholm kan läggas ner. Blir utredare Ulf Bengtsson förslag verklighet kan 75 arbetstillfällen lämna kommunen.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) inrättades 2004 och har sitt huvudkontor i Katrineholm. Statens utredare Ulf Bengtsson har utrett verksamheten och kommit fram till att myndigheten kan avvecklas.

Enligt honom kan IAF slås ihop med andra myndigheter som bedriver näraliggande verksamhet. Bengtsson föreslår därför att IAF, Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) och Delegationen för migrationsstudier (Delmi) bildar en gemensam myndighet. Utredningen föreslår att den nya myndigheten ska lokaliseras till två orter, Stockholm och Göteborg.

Kallar det för ”skitförslag”

Ulf Bengtsson lämnade över sin utredning till civilminister Erik Slottner under måndagsförmiddagen.

– Statsförvaltningen behöver organiseras med tydligare fokus på statens kärnuppgifter, färre myndigheter och en förvaltning som kan bidra till att göra staten mer effektiv, mer ändamålsenlig och mindre fragmentiserad. Med den här utredningen som grund ser jag fram emot att ta ställning till de olika förslagen, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S) från Katrineholm är inte nådig i sin kritik och kallar det ”ett riktigt skitförslag”.

– Förslaget att flytta IAF är inget annat än gammaldags centraliseringspolitik. Ska myndigheterna slås samman bör sätet vara Katrineholm, säger han enligt ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.