Foto: TT

Våg av bedrägerier mot äldre i Sörmland – flera offer över 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Tre olika fall av åldringsbrott inträffade i Sörmland under onsdagen. Kvinnorna var alla i 90-årsåldern. Under torsdagskvällen drabbas ytterligare en kvinna i 90-årsåldern i Trosa och ett försök till gjordes under fredagsmorgonen mot en kvinna i 90-årsåldern.

Flera fall av åldringsbrott har anmälts till polisen under veckan i Sörmland. Två av dem i Eskilstuna.

En av kvinnorna fick ett samtal från en misstänkt gärningsman som utgav sig ringa från banken i Eskilstuna. Han förmådde kvinnan att vara beredd på att han skulle komma på besök. Under tiden skulle hon ta fram sina värdesaker och bankkort och lägga ner allt i ett kuvert. Även den andra kvinnan skulle lägga ner sina värdesaker i ett brev.

Under torsdagskvällen fick en kvinna i 90-årsåldern i Trosa ett samtal från en misstänkt gärningsperson som uppgav sig för att vara polis. Han ville besöka hennes lägenhet på grund av antalet inbrott i området. Gärningsmannen kom till kvinnan. Väl inne förmådde gärningsmannen kvinnan att ta fram värdeföremål som skulle fotograferas. Kort därefter lämnade mannen platsen med värdeföremålen.

Polisen uppmanar allmänheten

Ytterligare en kvinna blev utsatt under fredagsmorgonen i Trosa. Även där uppgav den misstänkt gärningspersonen sig för att vara polis. Hon fattade dock misstankar mot gärningsmannen och släppte inte in honom.

Polisen utreder de här fallen som stöld och åldringsbrott.

Polisen uppger att brottsoffren ofta känner stor skam när de blivit lurade – och via sin hemsida uppmanar de nu allmänheten om att vara vaksamma genom iakttagelser om misstänkta personer, och även genom förebyggande samtal i sina familjer.

Banker ber aldrig sina kunder att lägga värdesaker eller bankkort i ett kuvert som skall hämtas av någon medhjälpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.