• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Återigen visar en ny undersökning från landstingets egen undersökning, Liv och Hälsa ung, att hbtq-ungdomar har sämre psykisk hälsa än heterosexuella ungdomar. Foto: SVT

Vanligt med ohälsa bland hbtq-unga

Uppdaterad
Publicerad

Sömnproblem, värk och vantrivsel är vanligare bland homo- och bisexuella ungdomar än bland heterosexuella. Det visar en ny undersökning från landstinget Sörmland.

I studien har ungdomarna, som går i årskurs 2 på gymnasiet, fått svara på om de är hetero-, bi-, homosexuella eller osäkra.

– Homo- och bisexuella svarar bland annat att de i lägre utsträckning trivs med livet, och att de har mag- och huvudvärk. De upplever mer stress och har svårigheter att somna, säger Heidi Leppäniemi, folkhälsoplanerare på Landstinget Sörmland.

Springpride 2016

”Googla på kärlek och familj”

Ungdomsåren kan vara knepig för alla ungdomar, men är särskilt svår för dem som bryter med den heterosexuella normen, resonerar Leppäniemi.

– Det här är symptom på det samhälle vi lever i. Googla på begrepp som kärlek och familj och se vad du hittar. Det handlar om heterosexuell kärlek mellan man och kvinna. Homo- och bisexuella ungdomar bär på känslor av att inte passa in i normen, och att inte kunna visa sina känslor öppet.

Upplever inte mer mobbning

Resultateten är inte överraskande, men bekymrar landstinget som på lördag – finaldagen på Springpride – arrangerar ett seminarium på temat.

Siffror från hälsostudien kommer då att presenteras närmare.

En möjlig ljuspunkt i studien är att de icke-heterosexuella ungdomarna i studien inte i någon större utsträckning upplever sig mer mobbade än heterosexuella unga.

– Möjligtvis kan det tolkas som att samhället faktiskt blivit öppnare, säger Heidi Leppäniemi.

Ungdomsmottagningen på plats

På seminariet blir det även diskussion kring hur vårdanställda, skola och föreningsliv kan bemöta hbtq-unga för att förbättra deras hälsa.

Barnmorskan Helen Sjöö finns på plats för att berätta hur de vid ungdomsmottagningen i Katrineholm arbetar med hbtq-frågor i sin verksamhet.

Det är åttonde gången i ordningen som landstinget deltar under Springpride i Eskilstuna. På Fristadstorget har landstinget även ett tält som kommer att vara bemannat under festivalen.

Vanliga förkortningar

HBTQ är en vanlig förkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Homo- och bisexualitet har med sexuell läggning att göra medan transfrågor handlar om könsidentitet och könsuttryck.

Queer kan användas för att beskriva ett förhållningsätt eller en rörelse som kritiserar normer kring kön och sexuliatet, men queer kan också vara ett sätta att definiera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springpride 2016

Mer i ämnet