• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Vårdare dömdes för våldtäkt på LSS-boende – frias i hovrätten

Publicerad

I juli dömdes mannen till fem års fängelse samt skadestånd för att ha våldtagit en kvinna på ett LSS-boende i Sörmland. Nu frias mannen helt i hovrätten.

Att den manliga vårdaren har genomfört samlag med kvinnan som bodde på LSS-boendet är styrkt enligt hovrätten. Men enligt hovrätten är inget annat bevisat än att kvinnan har deltagit frivilligt i de sexuella handlingarna.

Hovrätten instämmer med tingsrättens bedömning att kvinnan, som har en intellektuell funktionsnedsättning och flera andra diagnoser, stod i beroendeställning till mannen. Men man menar trots det att beroendeställningen inte varit avgörande för om kvinnan tvingats till sex eller inte.

Hovrätten anser inte heller att vårdaren har utnyttjat att kvinnan har en funktionsnedsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.