Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulanssjuksköterskan Vera Weber om varför det är viktigt att ställa frågor även vid en ”vanlig” olycka. Foto: SVT

Ambulanspersonal i Sörmland ska bli bättre på psykisk ohälsa: ”Vi måste våga fråga”

Publicerad

De senaste åren har antalet ambulansuppdrag kopplat till psykisk ohälsa ökat. För att bättre kunna möta de här patienterna har medarbetare inom region Sörmland utvecklat en utbildning.

– Vi ska känna oss säkrare i våra bedömningar och ge ett bättre omhändertagande, säger huvudinstruktören och ambulanssjuksköterskan Vera Weber.

Utbildningen POPP, prehospital omvårdnad av patienter med psykisk ohälsa, ska ge bättre verktyg när man möter patienten. Själva utbildningen är under två instruktörsledda dagar och en webb-del att läsa in sig på innan, berättar Vera Weber.

– Vi övar i samtalsteknik och i olika scenarion, men även teoretiskt om sjukdomstillstånd och hur man gör orosanmälningar. Det är snarade vi som är verktygen än väskorna vi bär med oss, vi måste ställa de lite mer obekväma frågorna, säger hon.

Det handlar om att fråga alla patienter hur de mår och känner sig, inte bara de med psykisk ohälsa utan även om ärendet gäller exempelvis en trafikolycka.

– Har man brutit benet kan det ha allvarliga konsekvenser för ens välbefinnande i övrigt. Det här är nytt för oss inom ambulansen eftersom vi är så drillade i fysiskt omhändertagande, säger Vera Weber.

– Genom att visa att vi finns där för patienterna och både kan och orkar lyssna hoppas vi att de kan öppna upp sig för oss. Det handlar inte minst om patienter som vi ofta återkommer till, avslutar Vera Weber.

I nuläget har cirka 70 medarbetare inom ambulanssjukvården och sjukvårdens larmcentral gått utbildningen. Men man vill att alla inom ambulansvården i Sörmland ska gå den och att det sprider sig till andra regioner.

I klippet berättar Vera Weber vilka obekväma frågor som måste ställas och varför det är viktigt vid en  ”vanlig” olycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.