Mellan 2013 och 2023 ökade förskrivningen av läkemedel mot akne markant – det visar läkemedelsstatistik från Socialstyrelsen. Det handlar både om läkemedel som används på huden – men även läkemedlet isotretinoin som kommer i tablettform. Totalt har det skett mer än en fördubbling av förskrivningen av just isotretinoin i Sverige – från 9 300 år 2013 till nästan 25 000 år 2023.
En anledning till ökningen kan dels vara en bättre tillgång till läkemedlet och även att fler vet om att det går att få en behandling. Det har även skett en förändring kring hur vården behandlar akne.
– Förr tänkte man att det skulle läka ut eftersom det är kopplat till tonåren. Men då tänkte man inte på att det kan ge bestående ärr, säger Massara Yousuf, hudläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Vanligt med biverkningar
Isotretinoin minskar talgproduktionen och på så sätt aknen. Men läkemedlet kommer även med med en rad biverkningar. Till de vanligaste hör extremt torr hud men det kan också ge psykiska biverkningar som nedstämdhet.
Läkemedlet kan även ge allvarliga fosterskador. Därför måste kvinnor som tar det ha ett godkänt preventivmedel.
Viggo Wahlund fick problem med akne i tidiga tonåren och provade flera olika läkemedel. För några år sedan förskrevs han isotreinoin. Han beskriver behandlingstiden som svår – men har idag inte några större problem med akne.
I klippet nedan: Hör hudläkaren svara på tre frågor om akne.