Zofia Selimi berättar om en uppväxt i Jugoslavien som var kantad av diskriminering och till och med våld. Hon minns att hon flydde från skolan till tryggheten i mormoderns kök, där hon lärde sig att laga mat.
– När vi flydde från kriget på 1990-talet kom vi till Sverige. Här var det multikulturellt, det kom så många flyktingar med olika bakgrund. Så vi tänkte ”vi kanske inte måste berätta att vi är romer”, säger Zofia Selimi.
Ville inte berätta att hon var rom
Hon var 16 år då och ville inget hellre än att vara som alla andra. Men under åren som gått sedan dess har något skavt inom henne.
– När jag lagar mat berättar jag för mina följare var rätten kommer ifrån. Jag lagar asiatiskt, amerikanskt, skandinaviskt. Men när jag skulle laga maten som min mormor lärt mig laga kallade jag det för mat från Balkan, men Balkan är ju stort. Det reagerade mina följare på, säger hon.
Fattade ett nytt beslut
Trots det ville hon inte säga som det var, att rätterna var hämtade från den romska matkulturen i det forna Jugoslavien. Hon var för rädd.
Men när hon skulle ge ut sin första kokbok 2023 fick hon en impuls. Hos bokförlaget bestämde hon sig plötsligt för att släppa charaden hon levt med i hela sitt vuxna liv och berätta om sitt romska arv i boken.
I klippet ovan hör du henne berätta om reaktionerna.
Zofias matresa har premiär i SVT och på SVT play den 13 september.