Foto: svt/arkiv

Tusen funktionsnedsatta riskerar bli utan transport

Uppdaterad
Publicerad

Transportföretaget Favura AB vann den kommunala upphandlingen att köra personer med funktionsnedsättning till sina arbeten och skolor. Men kvällen innan de skulle börja köra avbokade de samtliga körningar med hänvisning till ett datahaveri.

Stockholms stad har avtal med flera leverantörer som ansvarar för persontransporter av äldre, vuxna och barn med funktionsnedsättning. Bland annat att transportera personerna till sina jobb, verksamheter och skolor.

Det handlar om personer med autism, demenssjukdomar och personer med särskilda behov. Många av dem är beroende av både struktur och punktliga tider.

Ställde in alla körningar kvällen innan

Från och med måndagen 2 januari skulle den nya leverantören Favura Anbud AB börja sina körningar efter att ha vunnit upphandlingen med kommunen. Enligt kontraktet ska företaget ansvara för cirka 1.000 personers transportbehov.

Men på söndagskvällen meddelade transportföretaget att de tvingas ställa in sina körningar med hänvisning till ett datahaveri. Enligt Stockholms kommun har minst 400 personer med funktionsnedsättning drabbats av de uteblivna körningarna under veckan.

SVT Nyheter Stockholm har försökt kontakta Favura AB utan att få svar. Så här står det på deras hemsida:

”Under uppstarten har Favura problem med sina körningar. Anledningen till att vi inte har kunnat hämta i utsatt tid är att vårt datasystem för trafikplanering inte fungerar som förväntat. Därtill har vi problem med vår växel.”

Försöker hitta alternativa lösningar

Stockholms stad har sedan i måndags försökt hitta andra lösningar för att lösa problemet. Från och med nästa vecka kan det bli kaos när 200 barn som är beroende av transporten börjar sin skola, barn som bolaget Favura Anbud AB skulle ha kört. Om staden inte kommer fram till en lösning kan det totalt drabba över 1.000 personer från och med nästa vecka.

Söker lösning

Idag sitter Stockholms stad i förhandlingar med bolaget. Tills nya bud kommer har både Taxi Stockholm och transportbolaget Samtrans försökt lösa den akuta situationen, men deras bilar räcker inte till.

– Det här är oerhört allvarligt och vi är besvikna på bolaget över att det har blivit så här. Vi hoppas att vi till skolstarten på måndag kommer fram till en lösning, säger Christer Edfeldt, chef på serviceförvaltningen Stockholms stad.

Men hur kunde det gå så långt?

– Vi trodde att det skulle fungera, annars hade vi aldrig skrivit på avtalet, men vi måste ha leverantörer som har olika områden med körningar. Idag ska vi förhoppningsvis komma fram till en lösning, säger han.

Drabbar hela familjen

De föräldrar som har hört av sig till SVT Nyheter menar att det är oansvarigt att låta situationen gå så långt och att hela familjen drabbas när transporten inte fungerar. En pappa vars dotter lever med autism vill vara anonym. Han säger att inställda körningar skapar stress och oro, något som dottern har svårt att acceptera.

– Hela familjen mår dåligt, vi drabbas också. Hon är orolig och vi försöker göra så gott vi kan. Nu har jag varit ledig hela veckan och hela min semester har gått åt till att lösa och lugna stämningen här hemma. Det här är oacceptabelt. Vi har knappt fått någon information och jag vet inte hur de ska lösa problemet. Jag tycker att man ska bryta avtalet, säger pappan.

Områden som transportbolaget ansvarade för

Enskede

Årsta

Vantör

Farsta

Skarpnäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.