Knivman som brottas och försöker hugga 15-årig pojke på tunnelbana i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när 15-åringen några minuter in i tunnelbaneresan blir oprovocerat attackerad bakifrån – men lyckas brotta sig loss och fly ut på perrongen. Foto: Polisens förundersökning

15-åring attackerades med kniv i tunnelbanan – man döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni blev en 15-årig pojke oprovocerat attackerad med kniv på tunnelbanan. En man i 35-årsåldern döms nu till två år och sex månaders fängelse.

Attacken skedde vid lunchtid den 12 juni i år, på tunnelbanans röda linje mellan Telefonplan och Slussen. 15-åringen och mannen i 35-årsåldern steg på samtidigt men har ingen relation till varandra.

Efter att ha kollat åt 15-åringens håll under resan attackerar gärningsmannen honom tillslut bakifrån, strax innan tunnelbanan anländer till Slussen.

Tonårspojken försöker fly och de båda hamnar på golvet, där mannen fortsätter attackera med kniven.

– Jag trodde det var en vän som skämtade med mig men sedan började jag känna att det gjorde ont. Då hoppade jag fram och kollade bak. En man hoppade fram mot mig och jag sprang mot dörren, har 15-åringen förklarat i förhör.

När dörrarna öppnas lyckas 15-åringen fly ut på perrongen. Det är först när han sätter sig ner på en bänk som han inser att han har skärskador på rygg, hals och armar.

Frias för mordförsök

Mannen, som är medborgare i ett europeiskt land, kunde gripas på ett av Migrationsverkets boenden senare på kvällen.

Han har åtalats för mordförsök och enligt åklagaren var det bara ”tillfälliga omständigheter” som gjorde att pojkens skador inte blev livshotande.

Tingsrätten anser å sin sida att det inte är bevisat att mannen hade uppsåt att döda och friar honom för mordförsök. Bland annat pekar de på att tonårspojken endast fick begränsade skador, vilket talar för att mannen inte hade för avsikt att döda.

Tingsrätten skriver däremot att gärningen utfördes ”helt oprovocerad och på ett våldsamt och skrämmande sätt med kniv mot en skyddslös minderårig person på tunnelbanan inför andra människor”.

Han döms därför för grov misshandel och brott mot lagen om förbud beträffande knivar. Förutom två och ett halvt års fängelse ska han betala 112 800 kronor i skadestånd till 15-åringen. Han kommer även utvisas efter avtjänat straff.

Erkänt händelsen – men förnekat brott

Mannen har erkänt händelsen men förnekat brott. I förhör har han sagt att han inte minns något från dagen.

– Jag ser på filmen att det är jag. Och jag erkänner det är jag på filmen där, men jag ville aldrig med mitt sinnesfulla bruk skada någon, har mannen sagt i förhör.

I åtalet nämnde åklagaren att gärningen hade hatbrottskaraktär. Detta bland annat eftersom mannen på sitt boende, timmar efter attacken, hörts säga till personalen att ”det är bara vita personer som gör sitt jobb” och att ”alla andra är onda”.

Tingsrätten menar däremot att hatbrottsmotiv inte är något som gått att bevisa från vad åklagaren lagt fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.