16-årige Kalle fick vänta i månader på hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Maria Nilssons son Kalle tog nätdroger och slutade gå till skolan. Istället hängde han på Sergels torg med missbrukare och kriminella. Ändå dröjde det månader innan han togs in på behandling.

Under ABC:s granskning av missbrukarvården i Stockholm, har vi hört många vittna om att det är svårt att få komma på behandlingshem. Däremot satsas det på den billigare öppenvården. Nu har vi gått igenom fallet med Kalle: en  idag 16-årig kille från södra Stockholm med ångestproblem och farligt missbruk.

Det var vintern 2013 som Maria Nilsson började misstänka att sonen Kalle tog droger.

ABC granskar missbrukarvården

– Han förändrades mycket och skolan fungerade inte alls, berättar hon för ABC.

När de sökte hjälp hos socialtjänsten i Farsta fick familjen och Kalle börja gå hos en terapeut, men under vintern 2014 eskalerar hans missbruk med framförallt cannabis, spice och nätdroger. Kalle slutar gå till sin terapeut och han slutar helt gå i skolan.

Ungdomsjouren och polisen rapporterar att Kalle är på plattan och umgås med missbrukare och äldre kriminella.

Skolan anmäler åter igen oro till socialtjänsten. Det gör också familjen och polisen.

Hans mamma mejlar gång på gång till socialtjänsten och vill att de ska ingripa. Hon är desperat. Själv förlorat kontrollen över sonen och hon vill att Kalle ska tas omhand och skyddas för att sedan få komma till ett familjehem med vård.

– Det larmas från alla olika håll med tydliga signaler om att det står väldigt illa till. Och ändå vill man ändå inte ta ansvar för det på socialtjänsten.

Fick fortsätta missbruka efter avgiftning

Flera gånger kommer Kalle in till Maria Ungdom akuten – och släpps ut igen när han motsätter sig att läggas in. I mars är Kalle i så dålig skick att själv också går med på att läggas in för avgiftning på Maria Ungdom. Men efter det släpps han rakt ut igen och är tillbaks på gatan.

Charlotte Skoglund är löveräkare på Maria Ungdom. Hon vill inte uttala sig om just Kalle, men känner igen problemet.

– Det kan kännas jättejobbigt att behöva släppa en patient som man själv skulle vilja hjälpa mer. Men det är så som vår lagstiftning ser ut. Vi kan inte tvinga någon att ta emot vård om den personen inte har en allvarlig psyktisk störning.

I journalerna från Maria Ungdom och socialtjänsten ser vi att flera gånger diskuterar man om Kalle ska omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga, men ingenting händer.

– Vi bedömde att vi inte kunde ta till några tvångsmedel med honom, säger avdelningschef Per-Ove Matsson på socialtjänsten i Farsta.

Men mamma Maria Nilsson har ingen förståelse för socialtjänstens beslut att inte ingripa med alla medel.

– Man känner en förtvivlan och en maktlöshet. En ilska och en vrede. När någonting är så otroligt tydligt, och de bara blundar, säger hon och vittnar om den dagliga rädslan hon kände för att sonen som hon förlorade kontrollen över, skulle hinna dö innan han fick ordentlig vård.

Två dagars vård – sedan tillbaks på plattan igen

Den 28 maj är det polisen som kör Kalle till Maria Ungdoms akutmottagning. Han är påverkad och efter en husrannsakan i hans rum hemma har polisen hittat amfetamin. Så här skriver läkaren på Maria Ungdom:

”Patienten kommer med största sannolikhet att återfalla i missbruk efter utskrivning varför det är av största vikt att socialtjänsten nu agerar.”

Men två dagar senare är Kalle ute gatan igen. Socialtjänsten gör inte nu heller något omhändertagande.

– Det resulterade i att vår son blev utskriven gick direkt ut och missbrukade, berättar Maria Nilsson.

Först i mitten av juni blev Kalle till slut placerad i ett familjehem där han nu fortfarande vårdas.

Christina Frisk är enhetschef på socialtjänsten i Farsta.

– Vi har ju hela tiden jobbat med alla runt omkring tillsammans för att han skulle få hjälp. Först i öppenvård så långt det gick och sedan med annat.

Trots att Kalle kunde fortsätta gå ned sig och missbruka i månader på Sergels torg, menade socialtjänsten var situationen inte var tillräckligt allvarlig för ett snabbt ingripande. 

– Vi gjorde den samlade bedömningen, säger Christina Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet