Badmintonklubbar hotas av hallbrist

Uppdaterad
Publicerad

Nu till sommaren hotas två av Stockholms badmintonklubbar av nedläggning på grund av bristen på idrottshallar i Stockholmsområdet. Stockholms badmintonförbund är kritiska till att 19 badmintonbanor försvinner.

– Att vi blir av med 19 badmintonbanor betyder ju att vi förlorar ett stort antal ungdomsspelare som kan utvecklas och bli bra badmintonspelare. Stockholm är dessutom Sveriges bästa badmintondistrikt, och det ska vi försvara. Men det blir svårt när vi förlorar idrottshallar och badmintonbanor, säger Benny Eklund som arbetar på Stockholms Badmintonförbund.

I Stockholms län finns det idag 16 idrottshallar där du kan spela badminton eller andra racketsporter och av dessa är tretton privatägda eller ägda av föreningar och tre stycken kommunalt ägda. Nu till sommaren blir det färre ställen att spela på då det försvinner fem badmintonbanor från Tennisstadion i Djurgården och 14 banor ifrån Spånga Bollcenter i Bromstensstaden i Spånga.

Menar att det finns ett överskott

I det första fallet ska hallägarna lägga om fem av sex badmintonbanor till tennisbanor då de vill renodla sin verksamhet till tennis. Hallägarna upplever även att det finns ett överskott av badmintonbanor i Stockholm och att intresset varit vikande. Men Stockholms badmintonförbund har inte samma uppfattning.

– Nej, det stämmer inte att det finns ett överskott, säger Benny Eklund.

IFK Lidingö Badmintonklubb är en klubb som har ett 70-tal ungdomar som spelar i hallen varje vecka och som nu måste se över sin verksamhet efter beskedet.

– Det är tråkigt att banorna försvinner, vad ska man göra nu? Man får väl försöka hitta en ny klubb, säger Simon Teljevik som spelar i Lidingöklubben.

Fler kan drabbas

En annan klubb som kommer drabbas är Spånga Badmintonklubb eftersom deras idrottshall ska rivas efter 35 år. Det innebär att klubben kommer att förlora 14 banor att träna på till sommaren. Stockholms stad har godkänt fastighetsägarnas ansökan om att få bygga bostäder på det privata markområdet i Bromstensstaden i Spånga och räknar med byggstart tidigast 2017.

– Det är en stor bostadsbrist och vi är positiva till att bygga bostäder. Vi har ett bostadsmål på 140.000 bostäder till 2030, säger Sebastian Wahlström, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Finns det en risk att fler idrottshallar kan drabbas av fler bostadsprojekt?

– Ja, det kan finnas risk för det om det är verksamheter som står på privat mark. Det är en otrolig bostadsbrist och det finns ett stort intresse från fastighetsägare att utveckla bostäder och då är det självklart intressen som står mot varandra. Om man inte har rådighet över marken i den här bostadskrisen så finns det en risk för fler liknande konflikter framöver, säger Sebastian Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.