20 000 nya blodgivare behövs

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm växer, men antalet blodgivare minskar

Antalet blodgivare i Stockholms län minskar kontinuerligt samtidigt som befolkningen växer. Siffrorna för första halvåret i år visar att antalet som gav blod minskade med 2,5 procent, en utveckling som oroar ledningen för Blodcentralen.

– Bara tre procent av Stockholmarna är blodgivare, men alla förväntar sig att få blod när det behövs, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholm.

För att möta behovet hos en ökande befolkning i Stockholmsområdet krävs 20 000 nya blodgivare, enligt Blodcentralens bedömning.

Enligt Lottie Furugård är stockholmarna dåliga på att ge blod för att tiden helt enkelt inte räcker till.

– Vi ska hinna väldigt mycket, gå till gymmet och hämta barnen på dagis. Man sätter inte blodgivning som första prioritet förrän man själv eller en anhörig behöver hjälp med blodtransfusion, säger hon.

Blodcentralens statistik för januari till juni 2013 visar att antalet nyregistrerade blodgivare minskade med 9,3 procent jämfört med första halvan av 2012 – från 6 711 till 6 086. Det totala antalet personer som gav blod minskade med 2,5 procent, från 35 905 till 35 020.

Samtidigt visar ny statistik från SCB att folkmängden under 2012 ökade i alla stockholmskommuner utom Vaxholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.