En del av barnen som testats för tbc kommer att få en förebyggande antibiotikabehandling. Foto: TT/SVT

240 nyfödda i Stockholm testas för tuberkulos

Uppdaterad
Publicerad

240 nyfödda barn i Region Stockholm ska testas för tuberkulos. En del av dem kommer att få en förebyggande antibiotikabehandling. Orsaken är att ett fall av smittsam tuberkulos har upptäckts inom vården i Region Stockholm.

Det var inom kvinnosjukvården på Danderyds sjukhus som smittan upptäcktes, enligt Region Stockholm. Inom smittspårningen ska 240 barn födda i mars till och med juli i år testas.

– Jag förstår att man blir orolig när det handlar om små barn men man ska veta att vi har stor kunskap i regionen, både om effektiv smittspårning och om behandling av tuberkulos om det skulle behövas, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Smittskydd Stockholm: Inget kontaktat barn smittat

Inget barn som kontaktats har i nuläget drabbats av sjukdomen.

Regionen arbetar nu med att kontakta barnens föräldrar. Maria Rotzén Östlund påpekar att det är en väldigt liten risk för ett utbrott bland barnen.

– Alla berörda barns vårdnadshavare kommer att kontaktas av vården, då ges information, provtagning och i vissa fall kan förebyggande behandling erbjudas. Dock kan jag inte säga hur många som kommer att behöva ta antibiotikakuren, säger hon.

Tuberkolos- smittar genom luften

  • Tuberkulos (tbc) sprids med tuberkelbakterien.
  • Smittar från person till person genom luften.
  • Vanligt med hosta och slem i mer än tre veckor.

Du kan också få ett eller flera av följande symtom:

  • Svag, trött och går ofrivilligt ner i vikt.
  • Feber och svettas på natten.
  • Ont i bröstkorgen.

TBC kan också drabba andra delar av kroppen som bland annat skelettet.

Källa:/1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.