30.000 bin invaderade Neglinge station

Uppdaterad
Publicerad

En stor bisvärm väntade på byggarbetarna vid Neglinge station på Saltsjöbanan under torsdagsmorgonen. Cirka 30.000 bin hade rymt från sin ägare som hade biodling 20 meter bort från platsen och istället bosatt sig på en av snöplogarna.

– Vi håller på att renovera Saltsjöbanans tågdepå i Neglinge. Vid 10-tiden idag tog vi rast och plötsligt såg vi en stor, stor bisvärm utanför. Det var bin överallt. Ja, vi sökte på nätet hur man ser skillnaden mellan getingar och bin. Efter en kvart så hade bisvärmen landat på en kabeltrumma och en av Saltsjöbanans snöplogar, säger en av byggarbetarna.

Till slut ringde de efter Stockholms Biodlareförening som berättade att bina inte sticks. Bin är vegetarianer och biter inte människor om vi inte provocerar dem, förklarade biodlaren Göran Frick som kom till undsättning för byggarbetarna.

– Jag har en låda som jag tar med mig där jag fångade in bina, det var lite krångligt att fånga in dem men det gick, säger Göran Frick, ordförande Wermdö skeppslag och biodlarförening.

Drottningen flydde

– När bina flyr sin ägare så handlar det antingen om att de är väldigt trångbodda och då måste de ha större yta eller fler lådor. Den andra orsaken är genetisk drift för att de ska kunna fortplanta sig och då svärmar dem, säger Göran Frick.

Inte långt från platsen fanns det flera lådor med bin som en annan biodlare var ansvarig för. Och när drottningen lämnar boet då flyger bina efter henne. Oavsett var hon är följer de henne.

Göran Frick framför bikupan där svärmen nu bor. Foto: Göran Frick

– Det finns bara en drottning, så de är beronde av henne. När man fångar in henne då har man löst problemet.

”The finder is the keeper”

Hur vet du att du har fångat in drottningen?

– Jag har en speciell låda för att fånga så många som möjligt. Den har ett nät-tak som stänger in bina. Om bina sitter kvar där när jag fångat in dem då har jag fångat henne, om de försöker flyga iväg så är hon kvar ute. 

Hur ofta sker svärmningar?

– I Nacka och Värmdö minst 20 gånger per år. Risken är att de kan sätta sig på olämpliga ställen och skapa irritation, tillexempel i en butik, vilket skedde för ett par år sedan, säger Göran Frick.

Vad händer med bina nu?

– De har bosatt sig hemma hos mig, the finder is the keeper, den som hittar bisvärm äger den. Men jag kommer att ringa ägaren och skälla ut honom. Och sen ska jag njuta av min honungsskörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.