Hör den 30-åriga kvinnan berätta om händelsen vid Hötorgets station. Foto: SVT

Gravida kvinnan om ingripandet i tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig kvinna från Stockholm, gravid i åttonde månaden, avvisades av vakter tillsammans med sin femåriga dotter efter en incident vid Hötorgets tunnelbanestation under torsdagskvällen. Tumult uppstod när hon inte kunde visa upp en giltig biljett och böter utfärdades, enligt SL.

När SVT träffar kvinnan på sjukhus under fredagen visar hon upp ett blått accesskort som hon menar att hon hade med sig.

– Vi var på väg till sjukhuset, jag hade smärta av värkar. Jag letade efter biljetten men hittade den inte, säger kvinnan.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen larmade ett vaktbolag polisen efter att tumult uppstått vid Hötorgets tunnelbanestation.

Enligt SL saknade kvinnan giltig biljett och skulle då avvisas från tåget.

– Jag hittade inte biljetten, den låg i fickan. Jag sa jag skulle ge dem biljetten. De ville inte ha den utan ville bara att jag skulle gå ut, säger kvinnan.

”Jag skrek. Min dotter skrek”

Händelsen fick snabbt spridning på sociala medier och en video från platsen visar hur kvinnan och hennes dotter förs ut från tåget till perrongen.

Hon reagerar kraftigt när hon trycks ner mot en bänk och hamnar senare liggandes på rygg på golvet.

– Jag hade min dotter kvar på tåget. De kastade mig på en bänk på perrongen på magen. De tog min ena arm och vred den och en satt på min rygg medan min mage var ner mot bänken, säger kvinnan själv om händelsen.

– Jag skrek. Min dotter skrek och blev rädd, fortsätter hon.

Händelsen ledde till polisanmälningar både mot kvinnan och vakterna. Anmälningar om både våldsamt motstånd och om tjänstefel har upprättats, uppger polisen.

Stressad situation under graviditeten

SVT träffar kvinnan efter ett återbesök på sjukhuset.

Efter ett besök hos läkaren återvände kvinnan hem under fredagseftermiddagen. Enligt kvinnan själv är det en stressande situation i samband med graviditeten. Hon säger också att hon och barnet hon bär mår bra fysiskt men att hon och hennes femåriga dotter mår dåligt av det som har hänt.

Med som stöd på sjukhuset är Lovette Jallow, författare och aktivist med engagemang för mänskliga rättigheter. 

Hon känner inte den 30-åriga kvinnan sen tidigare men blev snabbt kontaktad när händelsen vid Hötorgets tunnelbana spreds via sociala medier under torsdagseftermiddagen, och har stöttat kvinnan sedan dess. Tillsammans kommer de nu att driva händelsen vidare.

Kristoffer Tamsons: ”Säkerställa att man där går till botten med det inträffade”

Kristoffer Tamsons (M) är ansvarigt trafikregionråd i Region Stockholm. Han reagerade under fredagen starkt på händelsen.

”Jag ser mycket allvarligt på detta. Därför såg jag också till att snabbt ta kontakt med ansvariga på SL för att säkerställa att man där går till botten med det inträffade och vidtar alla nödvändiga åtgärder”, skriver Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i ett sms.

Han har varit i kontakt med SL som meddelat att vakterna är tagna ur tjänst.

Intern utredning inledd

Trafikförvaltningen i Region Stockholm har inlett en intern utredning för att ta reda på förspelet till vakternas ingripande och varför de ingrep som de gjorde.

– Vi har tillgång till kameror inne i vagnarna, på plattformarna, på stationerna och ordningsvakterna har kroppskameror. Det bör kunna gå att få en bild över upprinnelsen till incidenten, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen där SL ingår.

Det finns även fyra kroppskameror för biljettkontrollanterna i omlopp. I nuläget vet man inte om biljettkontrollanterna i fråga hade kameror på sig.

Enligt Claes Keisu ska kontrollen gjorts ombord vid Medborgarplatsen och saker utspelat sig fram till Hötorget. Kvinnan ska ha fått en tilläggsavgift som ska fungera som en biljett.

– Då våra regler är att man måste ha en biljett ombord så har vi rätt att avvisa den personen. Hade hon tagit emot den hade hon kunnat åka vidare, säger Claes Keisu.

Kvinnan visar upp kortet som hon menar ska ha haft en giltig biljett. Foto: SVT

Kan ni i efterhand kontrollera om hennes biljett var giltig?

– Det låter märkligt att hon inte skulle fått tillfälle att visa biljetten. Vi kan kolla om kortets använts, men bara på begäran av polisen, säger Claes Keisu.

Trafikförvaltningen uppger att man söker kontakt med kvinnan, både för utredningen och för att se hur hon mår.

Vaktbolaget: Det finns olika versioner av händelsen

I ett mejl till SVT säger vaktbolaget att de inte kan kommentera några detaljer då händelsen är föremål för en polisutredning.

”Vi kan konstatera att det finns olika versioner av händelsen men vi kommer inte spekulera om vad som har hänt”, skriver Pelle Johansson, vd på vaktbolaget CSG.

Enligt vaktbolaget kommer man bland annat att samla in redogörelser från samtliga inblandade medarbetare, filmmaterial från media, medarbetarnas kroppsburna kameror och om möjligt även eventuella övervakningskameror.

”Om en händelse även utreds av polisen är vi dem behjälpliga med det material de efterfrågar”, skriver Pelle Johansson.

I fall vakterna agerat enligt rutiner hänvisar vaktbolaget till den pågående polisutredningen. Man bekräftar även att två vakter tagits ur tjänst. Något som vaktbolaget menar är normal praxis under pågående utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.