Ulrika Bask öppnar ett fönster och tittar ut över Gamla stan, Skeppsholmen och Stockholms inlopp. Utanför hörs fågelkvitter, och förvånansvärt lite av trafiken på Katarinavägen.
Vi är på Klevgränd 16 på Katarinaberget vid Slussen. Lägenheten på 76 kvadratmeter ligger i ett av allmännyttiga bostadsbolaget Stadsholmens hus.
– Det här huset är från 1733, då uppfördes det av en skräddarmästare som hette Kullman. Han var väldigt förmögen, och det var väldigt ovanligt att man på Söder byggde ett stort stenhus. Söder var utanför staden då, så här var det träbebyggelse, säger Ulrika Bask som är fastighetsingenjör på Stadsholmen och som berättar att det här huset var ett av de första husen som återuppfördes efter en stor brand på platsen 1729.
Samtliga 14 lägenheter i huset är nyrenoverade, och just den vi besöker var möjlig att söka via Stockholms bostadsförmedling tidigare i veckan. På onsdagseftermiddagen, den sista dagen lägenheten låg ute, hade mer än 1.100 personer anmält sitt intresse.
En halv miljon i bostadskön
Idag står mer än en halv miljon människor i Stockholms bostadskö, som även förmedlar lägenheter från fler kommuner i länet.
Förra året förmedlades drygt 12.000 lägenheter via bostadsförmedlingen, och den genomsnittliga kötiden för att få en lägenhet inom Stockholms stad var 10 år. Vill man bo i innerstaden och dessutom tycker att nyproducerade lägenheter är för dyra får man förstås räkna med att köa ännu längre.
– Jag har stått i bostadskön i ett år, säger Karolina Norbeck när vi träffar henne vid Södra station.
SVT: Hur länge tror du att du behöver stå i kö innan du får en lägenhet du vill ha?
– Jag vet inte men jag räknar med kanske 25 år.
”Jag tycker det är skit”
Mikael Melin Liljeqvist har stått i bostadskön i fyra år. Även han räknar med att få stå länge i kön innan han hittar något han vill ha, kanske 20 år.
SVT : Vad tänker du om det?
– Jag tycker det är skit.
”Ytterst sällsynt med sådana här lägenheter i bostadskön”
Kommunala bostadsbolaget Stadsholmen har ungefär 1.600 lägenheter i sitt bestånd, och det är sällan lägenheter som den på Klevgränd hamnar i bostadskön.
– Det är ytterst sällsynt att vi får ut de här lägenheterna i bostadskön, och det beror på att de har ett högt bytesvärde. De som bor i lägenheterna har lätt att byta dem mot andra, så det blir många överlåtelser och inte många lägenheter som sägs upp. Jag skulle tippa på att någonstans runt 20 lägenheter om året hamnar i bostadskön, säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen.
Ska klara att leva på existensminimum
Hyran för den här lägenheten ligger på drygt 12.000 kronor i månaden. Och numera är kraven från de allmännyttiga bostadsbolagen inte längre att man till exempel ska ha tre eller fyra gånger hyran i månadsinkomst.
– Det har samtliga allmännyttiga bolag tagit bort. Istället är regeln att man ska kunna leva på existensminimum efter att hyran är betald. För en ensamstående handlar det om runt 4.700 kronor efter att man betalat hyran, säger Fredrik Juhnell.
32 år i bostadskön
Den som igår eftermiddag stod först i kön för lägenheten på Katarinaberget hade stått i bostadskön i 32 år. Nu är det inte säkert att den personen tackar ja till lägenheten, men förmodligen behöver man ha haft runt 30 år i kön för att få skriva kontrakt på lägenheten.
– Genomsnittet för de som flyttade in hos oss på Stadsholmen förra året var att de stått i bostadskön i 25 år och jag kan tänka mig att den här lägenheten kommer ligga en bit över det, säger Fredrik Juhnell.
– Det är ju alldeles på tok för lång tid, egentligen, för att få en bostad. Men de som får den får vara lyckliga, säger Ulrika Bask med ett leende.