Drygt 300 personer iklädda tidstypiska kläder deltog i firandet av Gustav Vasas intåg i Stockholm år 1523.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du paraden där hundratals personer i 1500-talskläder deltog för att fira Gustav Vasas intåg i Stockholm år 1523. Foto: Hashi Ahmed/SVT

500 år sedan Gustav Vasa tågade in i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På midsommardagen var det exakt 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa tågade in i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. För att högtidlighålla jubiléet återskapades på lördagen kungens intåg i huvudstaden år 1523. Hundratals personer klädda i tidstypiska kläder tågade genom Södermalm.

– Det känns fantastiskt, vi har övat och övat inför detta under ett och halvt år, säger Jonas Samuelsson från föreningen ''Stockholmsfänikan''.

Paraden avgick från Medborgarplatsen mot Gamla stan vid halv ett på midsommardagen. Flera hundra människor hade samlats för att titta på den kungliga marschen.

– Gustav Vasas kröning är en milsolpe i svensk historia, säger Jonas Samuelsson från föreningen Stockholmsfänikan. Foto: SVT

Se paraden i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.