Fynden gjordes under en utgrävning vid slottet i Stockholm. Foto: Statens Fastighetsverk

700 år gamla skelett funna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har gjort ett unikt fynd i centrala Stockholm: 240 skelett som är flera hundra år gamla vid slottet i Stockholm.

– Det var otroligt spännande så klart. Vi visste att vi skulle hitta skelett där men att det skulle vara så många var vi inte alls beredda på, säger Agneta Flood, akreolog som var med under utgrävningarna.

Det var under utgrävningar invid Storkyrkan i Gamla stan som arkeologer grävde fram 230 skelett och delar av den äldre kyrkogårdsmuren.

– När man undersöker gravar som den här gör man en preliminär bedömning och det gjorde vi när vi plockade upp skeletten, och då tittar man på bland annat bäckenben och kranium, säger Agneta Flood, arkeolog som var med under utgrävningarna.

Vad är det som gör att ni bedömer att skeletten är 700 år gamla?

– Det har med mynt som hittats under skeletten att göra. De är från 1354 och det innebär att gravarna kan vara ända från då.

Det är fynden av mynten som gör att man tror att skeletten är runt 700 år gamla. Foto: Statens fastighetsverk

”Otroligt spännande”

Utgrävningen gjordes i samband med renoveringarna av slottet och om skeletten verkligen är 700 år gamla är det bland de äldsta medeltida skelett som påträffats.

Hur kändes det när ni gjorde fynden?

– Det var otroligt spännande så klart. Vi visste att vi skulle hitta skelett där men att det skulle vara så många var vi inte alls beredda på, säger Agneta Flood, arkeolog som var med under utgrävningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.