Kristina Iwar har tillbringat flera vintrar tillsammans med sin familj i Thailand, där hon och maken arbetat på distans medan barnen deltagit i en svensk skolverksamhet under vistelsen.
– Vi försöker göra något bättre för våra barn vilket vi tror är att kunna spendera tid på en annan plats på ett annat sätt, men samtidigt fullgöra barnens skolplikt, säger Kristina Iwar.
Även i år hade familjen hoppats på att kunna tillbringa en längre tid på paradisön i Thailand – men så blev inte fallet.
Riskerade vite
När familjen redan var i Thailand valde de att skicka in ansökan till Solna stad om att fullgöra skolplikten på en skola i området som följer den svenska läroplanen. Men skolnämnden i Solna nekade ansökan, de anser nämligen inte att skolan utgör ett likvärdigt alternativ till skolan i Sverige.
Familjen fick då återvända till Sverige för att inte behöva betala vite per missad skoldag.
– Den här lagen gjordes för många år sedan, och vi lever på ett annat sätt nu. I grund och botten handlar det här om barnens bästa, och att studera utomlands och leva på ett annorlunda sätt främjar barnens utveckling, säger Kristina Iwar.
Förvaltningschefen: ”Behöver eleverna på plats”
Barn bosatta i Sverige har skolplikt, vilket innebär att de måste gå i grundskolan och delta i undervisningen i Sverige. Vill man vara frånvarande under en längre tid kräver skollagen synnerliga skäl.
– Vi behöver ha eleverna på plats för att kunna ge dem en bra utbildning och det stöd som de behöver, säger Fredrik Nordvall, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna stad.
Blivit mer restriktiva
Enligt Fredrik Nordvall har kommunen blivit allt mer återhållsam med att bevilja ledigheter, en trend som han menar gäller alla kommuner i Sverige.
– Dels är det en samhällstrend men vi ser också på skolresultaten att vi verkligen måste ta vara på de skoldagar som vi har.