Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har tagit sig in på KTH där flera personer har barrikaderat sig. Ett 20-tal personer har frihetsberövats Foto: Michael Jansson.

Aktivister barrikaderade sig på KTH – 20-tal gripna

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade propalestinska aktivister barrikaderade sig i en byggnad på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm på fredagen.

Polisen fick bryta sig in i det låsta utrymmet och bära ut aktivisterna.

– Cirka 20 personer har gripits, alla är misstänkta för grovt olaga intrång, säger Anders Bryngelsson på Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

Ett antal personer tog sig in i en byggnad på KTH strax efter lunchtid på fredagen. De barrikaderade sig i en av studentkårens byggnader på campusområdet.

Polisen spärrade av byggnaden där aktivisterna hängt upp Palestinaflaggor och skanderade ”Palestina, Palestina”.

En utrymningsledare uppger för SVT:s reporter på plats att polisen sågat upp dörrar och burit ut aktivisterna. Ett 20-tal personer är gripna misstänkta för grovt olaga intrång.

– Vi har varit inne byggnaden och hämtat ut de här personerna. Vad jag förstått ska gripandet ha varit lugnt, säger Anders Bryngelsson på Stockholmspolisen.

Enligt polisen är läget under kontroll. Utanför pågår även en allmän sammankomst som ska gå lugnt till.

”Här i solidaritet”

I ett inlägg på Instagram från aktivistgruppenen ”KTH for Palestine” syns en video där en flagga vecklas ut från kårhuset.

– Jag är här i solidaritet med Palestina och mina vänner, säger en aktivist som mött upp på gatan framför byggnaden och som inte är student på KTH.

KTH-studenten Omar är på plats för att stötta demonstranterna.

– Jag är här för att jag motsätter mig det som sker i Gaza och Palestina just nu och mitt universitets delaktighet i det hela genom att samarbeta med lärosäten i Israel som direkt hjälper till i folkmordet som pågår just nu, säger han till TT:s reporter på plats.

”Helt absurt”

– Stör de inte är det helt okej, men när de stör utbildning och personal tänker jag att de ska iväg. Det är helt absurt, säger KTH-studenten Jacob.

En person som är aktiv i en av kårgrupperna och som blivit utkörd ur byggnaden uppger att aktivisterna har förstört lås.

– Vi hade en medarbetare som var inlåst på kontoret tills han fick hjälp av polisen att komma ut för en stund sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.