Socialtjänsten och äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör uppmärksammade inte att Kent Larsson, 69 år, levde i total misär. Det var först när Kents barndomsvän Jan Widegren gjorde en så kallad orosanmälan som äldreomsorgen reagerade och ordnade fram ett tillfälligt boende på ett korttidshem.
Kent är en av de allt fler äldre med missbruksproblem och som har mer komplexa behov än andra.
– Det är många här i Rågsved som inte får hjälp. De flesta har trillat av pinn. Av tio eller femton är det bara två eller tre som lever, ändå var de yngre än jag, säger Kent Larsson.
I åtta av Stockholms fjorton stadsdelsförvaltningar saknas rutiner för samordning mellan äldreomsorgen och socialtjänsten.
Behöver äldreboende
– Jag har känt Kent i 60 år, säger Jan Widegren. Han är en fantastisk kille. Men nu fungerar det inte alls att han bor i sin lägenhet. Han behöver plats på ett servicehus.
Kent visar runt i sin lägenhet. Sedan ett par år tillbaka saknas lyse och elektricitet, så vintertid har han levt i ett närmast totalt mörker. Toaletten fungerar inte, och även om så vore skulle man dra sig för att nyttja den. Även köket är avskräckande, men elspisen är förstås obrukbar utan elektricitet. Kent har farit mycket illa under senare år.
– Kent klarar inte av att bo så här, säger Jan Widegren. Sedan i höstas har jag följt Kent till akuten flera gånger. Han har varit uttorkad, svulten och haft hjärtproblem. Men det värsta är att han hotar med att slänga sig framför tunnelbanan. Han är i stort behov av ett äldreboende.
Brister i samordningen
Kent Larsson är en av de allt fler äldre med missbruksproblem. Hans behov är komplexa och han anser inte att han får den hjälp han behöver, alltså både sociala insatser och äldreomsorg.
Socialstyrelsen har kartlagt hur stor andel av landets alla kommuner och stadsdelar som år 2014 hade formaliserat samarbetet mellan äldreomsorgen och socialtjänsten. Stockholm ligger bättre till än riksgenomsnittet, men bristerna är stora konstaterar socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).
– Det finns brister i samordningen mellan äldreomsorgen och socialtjänsten och det här är en oerhört viktig fråga. Men nu har vi slutfört en utredning som resulterat i konkreta rekommendationer när det gäller samverkansformer i stadsdelarna. Helt klart är att vi behöver göra mer för de här människorna, säger hon.
INGET SAMARBETE
Stadsdelar i Stockholm som saknar rutiner för samordning mellan äldreomsorg och socialtjänst:
- Enskede-Årsta-Vantör
- Bromma
- Farsta
- Hägersten-Liljeholmen
- Hässelby-Vällingby
- Rinkey-Kista
- Skarpnäck
- Skärholmen