Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna presenterade budgeten utan sina samarbetspartier. Hör Robert Beronius (L) om den växande sprickan i Norrtäljes styre: ”Blivit tillräckligt torterade i det här samarbetet” Foto: Tomas Blideman/SVT

Allt djupare spricka i Norrtäljes högerstyre

Publicerad

Osämjan i det politiska styret i Norrtälje blir allt tydligare. Under torsdagens budgetpresentation dök endast Moderaterna upp utan Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vid sin sida.

– Vi hade gärna varit där, men inte tillsammans med Sverigedemokraterna, säger Liberalernas gruppledare Robert Beronius.

Sprickan mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna var elefanten i rummet när styret i Norrtälje skulle hålla sin budgetpresentation. Kommunstyrelsens ordförande ville hellre prata om satsningarna i budgeten än varför de övriga samarbetspartierna lyste med sin frånvaro.

– Att vi lägger en gemensam budget ser jag som ett tecken på att vi vill samarbeta, säger Lotta Lindblad Söderman (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Tillräckligt torterade”

Liberalernas gruppledare Robert Beronius(L) ger en annan bild av hur samarbetet mår.

– Läget är hårt ansträngt just nu. Vi har blivit tillräckligt torterade i det här samarbetet. Vissa gränser måste man dra, säger han.

Styret kan falla

Liberalerna har krävt att Sverigedemokraterna ska ta avstånd från de anonyma, så kallade trollkontona. Går inte Sverigedemokraterna Liberalerna till mötes så hotar Liberalerna att lämna styret.

– Just nu är läget låst. På måndag kommer jag träffa oppositionsledarna för att se om det finns en annan väg framåt, om inte Sverigedemokraterna backar.

SVT har sökt Sverigedemokraterna i Norrtälje som inte velat kommentera samarbetet. Sverigedemokraterna har fram till lördag den 1 juni på sig att svara på Liberalernas krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.