Sex kvinnor sitter samlade runt ett bord, socialborggarråd Alexander Ojanne (S) serverar kvinnorna kaffe.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex ideella organisationer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor har haft möte med Stockholms stad om vilka insatser som behövs för att stävja våldet. Foto: Pia Heick/SVT

En kvinna i veckan har dödats av närstående hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor i Sverige som dödats av närstående har ökat kraftigt i år. Under de första fjorton veckorna har tretton kvinnor bragts om livet – i jämförelse med tio under hela 2022. Nu har sex organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor haft möte med Stockholms stad om hur våldet ska stoppas.

– Att tretton kvinnor redan dött är oacceptabelt – så kan det inte fortsätta, säger en upprörd Bernardita Núñez, generalsekreterare för Terrafem som är en ideell organisation som ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst.

Enligt Terrafem har bedömningarna hos socialtjänsten förändrats så att bara kvinnor som utsätts för det allra grövsta våldet får hjälp. Placeringarna blir också allt mer kortvariga.

– Det gör att flera jourlägenheter nu står tomma – inte bara hos frivilligorganisationer som Terrafem utan även hos socialtjänsten, menar Bernardita Núñes.

Möte med politiker i stadshuset

Under tisdagen hade sex ideella organisationer, som arbetar med stöd till våldsutsatta kvinnor och barn, möte med socialborgarrådet i Stockholm.

– Vi vet att de idéburna organisationerna och kvinnojourerna är väldigt viktiga för staden och vi vill värna om dem, säger socialborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Antalet beviljade placeringar för skyddat boende i Stockholms stad:

2020: 293

2021: 335

2022: 324

Källa: Stockholms stad

De här organisationerna var med på mötet med socialborgarrådet:

Alla Kvinnors Hus, Stiftelsen unga kvinnors värn,  Somaya stödjour, Frälsningsarmén, Skyddsvärnet och Terrafem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.