Blod är en färskvara med begränsad livslängd, därför måste lagret med påsar för alla blodgrupper ständigt fyllas på. Efter påsk uppstod en akut blodbrist. Då fanns endast 1 400 påsar blod i länets lager, där minst 2 000 påsar ska finnas. Idag är nivåerna låga, men inte akuta.
– Nu är vi på väg att få upp blodnivån, men för några veckor sedan var det skralt i lagret, säger Ingrid Engström på Blodcentralen i Stockholm.
Stockholmare sämst i landet på att lämna blod
Och trenden är dyster. För trots att antalet medborgare växer väljer allt färre stockholmare att lämna blod. I dag ger 17 personer per 1 000 invånare blod, vilket kan jämföras med hela landet där 20 personer per 1 000 invånare ger blod.
Färre blodgivare för varje år
År 2014 fanns nästan 44 000 blodgivare i länet men till 2018 hade antalet minskat till drygt 39 000.
Varför allt färre stockholmare väljer att lämna blod vet dock inte Blodcentralen, men kvinnor är generellt sett mer positiva.
– Yngre män är sämre på att ge blod, medan allt fler unga kvinnor vill bli blodgivare, men ofta har kvinnor lägre blodvärde, säger Ingrid Engström.
Så här går det till att ge blod
Om du är mellan 18 och 60 år, är frisk och inte lider av några kroniska sjukdomar är chansen stor att du kan ge blod.
Vid varje tillfälle ger du 4,5 dl blod. Det är ungefär en tiondel av blodet i din kropp.
Allt blod som lämnas kommer att testas så att det inte innehåller någon blodsmitta. Det innebär att du får en gratis hälsokontroll.
Kvinnor kan lämna blod tre gånger om året och män kan lämna blod fyra gånger per år. Det finns inga krav på att du måste lämna blod ett visst antal gånger.
En del blodcentraler har drop-in, medan andra vill att du bokar en tid. Information finns på hemsidan där man själv väljer län.
Källa: Geblod.nu