• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör läkare berätta om barnen med långvariga covid-symptom som nu söker sig till Astrid Lindgrens sjukhus. Foto: Anders Wiklund/TT

Över 200 barn drabbade av långtidscovid i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn utreds för långtidscovid på den nystartade specialistmottagningen på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Tanken var att 20 barn skulle tas emot men fler än dubbelt har fått remiss. Nya siffror från Region Stockholm som SVT tagit fram, visar att över 200 barn i regionen har fått diagnosen långtidscovid.

– Vissa går i skolan, vissa är helt sängliggande, säger Malin Ryd Linder, överläkare på specialistmottagningen för långtidssjuka barn i Stockholm.

Snittåldern för barnen som diagnostiserats är 11-13 år, visar statistik från Region Stockholm. Totalt har 214 diagnoser för långtidscovid, eller long-covid, satts på barn i stockholmsområdet. Någon samlad statistik för hela riket finns inte ännu.

– Vi har ingen juridisk möjlighet att få den datan från primärvården, sade Thomas Lindén, chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, Socialstyrelsen, på en pressträff den 10:e februari.

Se barnen själva berätta om hur de mår

Den senaste tiden har också antalet barn som söker vård för besvären ökat på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Men det finns i nuläget inga riktlinjer för hur barnen ska behandlas – så på Astrid Lindgrens sjukhus jobbar man därför brett. Bland annat finns psykolog, fysioterapeut, kardiolog, lungläkare och neurolog i teamet som möter barnen.

– Det här hamnar lite i skymdundan kanske av vuxensjukvården och vuxencovid, eftersom volymerna är förhållandevis små jämfört med vuxensjukvården. Likväl är det viktigt att vi får resurser för de här barnen, säger överläkaren Malin Ryd Rinder.

Forskning på långtidscovid kommer

Många områden behöver täckas in för att få mer kunskap, men någon forskning görs i nuläget inte på specialistmottagningen vid Astrid Lindgrens sjukhus.

– Vi tyckte det var viktigt att barnen fick ett omhändertagande kliniskt. Det var därför vi öppnade, säger Malin Ryd Rinder.

Regeringen beslutade nyligen att satsa 50 miljoner kronor till forskning som bland annat ska svara på frågan hur barnen ska behandlas.

Symptom för misstänkt långtidscovid hos barn

Trötthet och återkommande infektionssymptom.

Halsont, huvudvärk och illamående.

Koncentrationssvårigheter och minnesluckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.