Ambulanssjuksköterskorna Emil Skoglund och Oskar Jakobsson utanför ambulansutfarten vid S:t Görans sjukhus där de berättar om problemet med obemannade ambulanser som följd av Vårdförbundets övertidsblockad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulanssjuksköterskorna Emil Skoglund och Oskar Jakobsson säger att helgen kan bli tuff med obemannade ambulanser. Foto: SVT

Obemannade ambulanser i Stockholm som följd av Vårdförbundets övertidsblockad

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 25 april vägrar ambulanspersonal att arbeta övertid. Vårdförbundet anser att arbetsgivaren beordrat övertid som så kallat ”skyddsarbete” även vid icke-akuta tillstånd. Nu riskerar ambulanser i Stockholm att bli utan bemanning.

Vid ambulansgaraget på S:t Görans sjukhus är det full fart in och ut under den stund som SVT träffar de fackliga ambulanssjuksköterskorna Emil Skoglund och Oskar Jakobsson. Anställda uppger att det under veckan inte gått att bemanna alla ambulanser och att det inför helgen finns stor risk för personalbrist.

”Vill inte ha mer övertid än nödvändigt”

Sedan 25 april vägrar bland andra ambulanspersonal att arbeta övertid. Vårdförbundet kräver en förkortad arbetsvecka för att häva blockaden.

Åke Östman som är vd på regionbolaget Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB), säger att de inte har så mycket övertid.

– Vi som arbetsgivare vill inte heller ha mer övertid än nödvändigt, säger Åke Östman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.