Amningsmottagningen på Danderyds sjukhus läggs ned. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/SVT

Amningsmottagningen på Danderyds sjukhus läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Amningsmottagningen på Danderyds sjukhus läggs ner den sista april. Istället hänvisas kvinnor med amningsproblematik till andra akutsjukhus eller primärvården. Men de mottagningarna är redan överbelastade, menar barnmorskor som SVT har pratat med.

Till amningsmottagningen på Danderyds sjukhus kommer kvinnor som har stora problem med amning. Den här typen av vård finns framför allt på akutsjukhus som Södersjukhuset, Södertälje och Huddinge sjukhus.

”Det är förfärligt”

Men på måndag läggs mottagningen på Danderyds sjukhus ner. Sju dagar efter förlossningen hänvisas kvinnor istället till andra amningsmottagningar i länet eller primärvården.

– Det är förfärligt eftersom det finns ett stort behov av amningsstöd. Vi har ibland haft upp till tio dagars väntetid. När vi inte längre finns kommer det bli ännu värre, säger Liza Madera Mac-kilrroy som är barnmorska på Danderyds sjukhus.

Kan man vänta så länge om man har problem med amningen?

Liza Madera Mac-kilrroy är barnmorska på Danderyds sjukhus Foto: SVT

– Nej, det kan man inte. Då är det stor risk att man slutar amma, säger Liza Madera Mac-kilrroy.

Fullbokad verksamhet

Kerstin Lindahl är barnmorska på en amningsmottagning som drivs av AMSAK, Amningssakkunniga i Stockholms län. Mottagningen är ett treårigt projekt som ska utvärdera vilken hjälp ammande kvinnor kan behöva. Men 2019 upphör även den. Och där befarar man att trycket kommer öka när mottagningen på Danderyds sjukhus läggs ner.

– Verksamheten är ju fullbokad och som det ser ut nu är det kanske 20-30 kvinnor varje dag som ringer och lämnar ett meddelande om att de vill ha kontakt med oss, säger Kerstin Lindahl.

Maria Persson är verksamhetschef på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Enligt henne är det ett lokalt beslut att stänga amningsmottagningen men menar att det är en konsekvens av hur landstinget vill strukturera om Danderyds sjukhus som akutsjukhus.

– Vi ska ta emot och vårda dem som är mest akut sjuka i första hand. Det är väldigt naturligt att amningsmottagningen ligger i primärvården, närmare kvinnorna, säger Maria Persson.

”Kompetensen finns inte där”

Barnmorskorna Kerstin och Liza menar att lösningen inte är hållbar som det ser ut i dag.

– Primärvården skulle vara ett bra alternativ men kompetensen finns inte där, säger Kerstin Lindahl.

Kerstin Lindahl är barnmorska på AMSAK. Foto: SVT

– BVC har inte den kompetens som behövs och mödravården har aldrig tagit hand om det. I så fall måste de ändra hela processen och det kommer inte gå att ändra på några månader, säger Liza Madera Mac-kilrroy.

Amningsmottagningar i länet

Södertälje sjukhus

Huddinge sjukhus

Södersjukhuset

Sollentuna BVC (tillfälligt projekt)

AMSAK (tillfälligt projekt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.