Det har gått 15 år sedan utrikesminister Anna Lindh dog. En dag som skakade Sverige. Det var den 10 september som Anna Lindh besökte varuhuset NK i Stockholm, där hon överfölls och knivhöggs. Den socialdemokratiska ministern avled dagen efter av sina skador på Karolinska sjukhuset, 46 år gammal.
– Hon är saknad av väldigt många, säger utrikesminister Margot Wallström (S).
Femton år senare blåser höstvindar över Katarina kyrkogård i Stockholm när en liten grupp socialdemokrater med statsminister Stefan Löfven i spetsen lägger blommor på hennes grav. Ingen av dem vill säga något om det pågående arbetet med att bilda regering, men Margot Wallström pratar om Anna Lindh.
-Femton år. Det är klart att det alltid är svårt. Anna var som en politikens ljusgestalt. Man tänker på henne med väldigt ljusa minnen och att hennes gärning var alldeles för kort, säger hon till TT.
Från ABF till utrikesminister
Hennes politiska gärning tog fart på allvar när hon 1984 valdes till SSU:s ordförande, förbundets första kvinnliga. Anna Lindh blev senare riksdagsledamot, kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm, miljöminister och utrikesminister.
Som utrikesminister var hon ansvarig när Sverige höll i ordförandeklubban i EU under den första halvan av 2001.
Anna Lindh var också drivande på ja-sidan i eurofolkomröstningen två år senare. Valrörelsen blåstes av i samband med hennes död, men omröstningen genomfördes som planerat några dagar senare, den 14 september 2003.
Hennes mördare, Mijailo Mijailovic, avtjänar sedan den andra december 2004 ett livstidsstraff för mordet och sitter sedan några år tillbaka på en rättspsykiatrisk klinik.
Minnesseminarium på ABF i Stockholm
Under perioden 7-13 september uppmärksammas Anna Lindh den 11 september, 15 år efter sin död, med ett minnesseminarium i ABF-huset där bland annat den tidigare utrikesministern och ordförande i FN:s generalförsamling Jan Eliasson, förbundsordförande för SSU Sverige Philip Botström och Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare Mona Sahlin deltar.