• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag förstår att resenärer är förbannade, säger Claes Keisu på trafikförvaltningen (till vänster i bild). I klippet hör du honom och Niklas Ekström på MTR Pendeltågen om att det blivit ännu glesare mellan avgångarna. Foto: Malin Benett Klarin/SVT/MTR

Ännu en käftsmäll för pendlarna – färre tåg rullar

Uppdaterad
Publicerad

Ännu fler avgångar har strukits från höstens tidtabell. MTR Pendeltågen har inte lyckats rekrytera tillräckligt många lokförare och därför klarar de bara av att köra 80 procent av ordinarie tidtabell.

Hittills i år har MTR Pendeltågen fått viten av SL på 95 miljoner kronor och prisavdrag på drygt 50 miljoner för utebliven trafik. 

Sedan tidigare har man sagt att man under hösten skulle köra 90 procent av ordinare tidtabell, men nu är trafiken nere i 80 procent, något som Mitt i Stockholm var först med berätta. Orsaken till att ytterligare avgångar tagits bort är den stora lokförarbristen. Enligt MTR saknas det idag 80 lokförare.

Oklart när fler tåg börjar rulla

 -Det går inte att säga en exakt tidpunkt när vi kan börja köra enligt ordinarie tidtabell, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen.

Tidigare i veckan rapporterade vi om hur pendelkaoset påverkat elever som är beroende av pendeln för att ta sig till och från skolan. För Mirjam Asshoff och Linnea Westgaard innebar de stora störningarna i pendeltågstrafiken i våras missade lektioner, prov och sena kvällar med studier för att hinna i kapp det som de missat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mirjam Asshoff  och Linnea Westgaard berätta om hur pendelkaoset förändrade deras möjlighet till att prestera i skolan. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.