En granat, förmodligen från andra världskriget, hittades i samband med grävarbete i Vaxholms hamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Klingvall, projektledare på Vaxholms kommun, beskriva granaten, och hans gissning om när den kan ha hamnat i vattnet. Foto: Privat

Antik granat hittad i Vaxholm – bombgrupp inkopplad

Uppdaterad
Publicerad

Under en pågående kajrenovering i Vaxholm hittades en granat på sjöbotten. Polisens bombgrupp har under måndagen meddelat att granaten är från slutet av 1800-talet.

Det var dykare och grävmaskinister som hittade föremålet, som snabbt misstänktes för att vara en granat, under deras arbete med kajen i Vaxholm.

Polis larmades till kajen och bombgruppen hämtade in granaten för undersökning då det inte går att utesluta att granaten fortfarande är farlig.

Hör hemma från 1800-talet – kajarbetet pausat

Först rapporterades att granaten troligtvis var från andra världskriget men under måndagen har polisen uppdaterat med att den härrör från slutet av 1800-talet.

Arbetet i kajen är tillfälligt på paus eftersom man nu måste göra en riskutredning om hur sannolik det är att det finns fler, och hur farliga de eventuellt är, innan arbetet kan fortsätta.

Arkeologisk genomgång före byggen

Men hur undersöks då historisk mark innan ett bygge får dra igång i Stockholm? Granater är i alla fall inte något man kan ta höjd för, menar kommunen.

– Vi gör genom arkiv en arkeologisk undersökning för att veta att det är låg sannolikhet för att det finns något av värde på platsen. När det gäller eventuella granater så är de så få att när det händer, så är det oväntat, säger Robert Klingvall projektledare på Vaxholms kommun.

Arbetet som föregick upptäckten av granaten var att byggentreprenören sprängt berg i gästhamnen, under sjöbottnen. Dykare och grävmaskiner jobbade med att lyfta upp sprängsten ur havet när upptäckten av något annorlunda som följt med upp gjordes.

– Jag hoppas att granaten är ofarlig och att vi kan få tillbaka den för att kunna ställa ut den på Vaxholms fästningsmuseum, säger Robert Klingvall.

Texten har efter publicering uppdaterats med ny information om att granaten beräknas vara från slutet av 1800-talet snarare än andra världskriget som först rapporterades.

Polisens bombgrupp tog med sig den misstänkta granaten för undersökning. Foto: True North

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.