Norrtäljes politiska ledning chockhöjer sin egen lön

Uppdaterad
Publicerad

De framröstade politikerna i Norrtälje gav sig själva en rejäl löneökning som första åtgärd efter valet. Under måndagens möte i kommunfullmäktige klubbades en ny ersättningsmodell som ökar kommunstyrelsens ordförande, Bino Drummonds (M) lön med nästan 27 procent till 110 400 kronor i månaden. Bino Drummond vill inte svara på SVT:s frågor om lönehöjningen.

– Jag kommenterar inte min lön, säger han.

Samtidigt som Norrtälje kommun går mot svårare tider med ökad inflation och osäkert skatteläge, beslutade det nya styret i Norrtälje (M, SD, KD och L) att lägga ett sent ärende på bordet – det om att ge sig själva en ordentlig lönehöjning.

– Bino Drummonds lönehöjning med 23 400 kronor i månaden motsvarar en hel månadslön för en lokalvårdare, säger Lotta Svenander (S), ordförande för fackförbundet Kommunal i Norrtälje.

Från statsrådslön till statsministerlön

I Norrtälje kommuns policydokument står det att kommunstyrelsens ordförande, KSO, ska få 60 procent av en statsrådslön, vilket blir 87 000 kronor i månaden. Övriga politikers löner baseras sedan på KSO:s arvode.

Under måndagens möte i kommunfullmäktige beslutades att lönen för kommunstyrelsens ordförande ska baseras på statsministerns lön istället för statsrådens. Det ger en löneökning på 26,9 procent eller 23 400 kronor mer i månaden. Den nya månadslönen blir då 110 400 kronor.

– Jag tycker inte det är intressant att prata om vad jag har för arvode, säger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) när SVT försöker få svar på vad som ligger till grund för höjningen.

”Skamlig”

Oppositionen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kritiserade styret i kommunfullmäktige för att arbeta odemokratiskt och medvetet undanhålla information för att få igenom sin lönehöjning.

– Det är väldigt magstarkt att försöka smyghöja sina arvoden på det här sättet. Skamligt, sa Jessic Hilwëyn (V) från talarstolen.

Facket upprörda

Fackförbundet Kommunal i Norrtälje har 2 300 medlemmar som arbetar med Norrtälje kommun som arbetsgivare. I den senaste lönerevisionen fick medlemmarna en genomsnittlig höjning på 380 kronor per person.

– Jag blir så jävla arg, uppriktigt sagt. Det är otroligt respektlöst mot kommunens invånare. Vi som jobbar i kommunen får hela tiden höra att vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi så fort vi vill ha lönehöjning. Vi ser det här som en krigsförklaring, säger Lotta Svenander som är ordförande för Kommunal i Norrtälje.

Fakta arvoden i Norrtälje kommun

Enligt Norrtälje kommuns tidigare policydokument ska Kommunstyrelsens ordförande, KSO, tjäna 60 procent av en ministerlön, som är satt till 145 000 kronor i månaden (januari 2022).

Det nya beslutet innebär att lönen för KSO istället ska vara 60 procent av statsministers lön, vilken är satt till 184 000 kronor i månaden under 2022.

Övriga politikers arvode baseras på KSO:s lön enligt följande (2022):

  • Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande 60 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Sverigedemokraternas gruppledare 80 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Liberalernas gruppledare 40 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Sverigedemokraternas vice gruppledare 40 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Kristdemokraternas gruppledare 20 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande 90 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Socialdemokraternas vice gruppledare 60 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Centerpartiets gruppledare 20 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.
  • Vänsterpartiets ena gruppledare på 14 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode. Delas på två gruppledare.
  • Miljöpartiets gruppledare 10 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Källa: Norrtälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.