– Eftersom det inte finns inte tillräckligt mycket pengar vill vi gemensamt hjälpa staden att prioritera så att alla sporter får sin beskärda del av kakan, säger Göran Tidström som är ordförande i Stockholms Ishockeyförbund. Foto: Pia Heick/SVT

Idrottsförbundens krav: Bygg fler och billigare hallar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har minst antal idrottsanläggningar per invånare i hela Sverige. Det har lett till att tiotusentals barn står i kö för att börja idrotta. Nu har idrottsrörelsen tagit fram ett gemensamt förslag på vilka anläggningar staden bör prioritera i sin budget för att komma till rätta med de mest akuta bristerna.

När Zinkensdamms ishall stängdes på grund av bristande säkerhet, blev hallbristen akut för ishockeyn och konståkningen. I Stockholm går det nu 100 000 invånare på varje ishall, jämfört med 27 000 i genomsnitt i riket.

– Det ger inga som helst förutsättningar för vår vinternationalsport att utvecklas, säger Göran Tidström, som är ordförande för Stockholms Ishockeyförbund.

Golvet i Danicahallen vid Östermalms IP är mycket slitet. Den temporära hallen ska egentligen rivas, men får nu stå kvar ett tag till. Foto: Pia Heick/SVT

Hjälp att prioritera rätt idrottsanläggningar

Men läget är kärvt även för andra sporter. Därför har åtta idrottsförbund nu skrivit ett gemensamt brev till Stockholms stad, med ett förslag på vilka idrottsanläggningar som bör prioriteras för att komma till rätta med de mest akuta bristerna.

– Pengarna som ska investeras i olika idrottsanläggningar räcker inte. Därför vill vi gemensamt hjälpa till med prioriteringarna så att alla idrotter får sin beskärda del av kakan, säger Göran Tidström.

Idrottsförbunden har skickat ett konkret förslag på hur mycket pengar staden bör satsa på de olika sporternas anläggningar till idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: Pia Heick/SVT

Möte med idrottsförbunden

På fredag ska Stockholms stad ha ett möte med de åtta idrottsförbunden. Målet är att komma fram till en långsiktig och hållbar investeringsplan.

– Tidigare har de olika idrottsklubbarna ibland spelat ut varandra inför oss politiker om vilka satsningar som är viktiga. Men om vi sitter vid samma bord, har vi större möjlighet att hitta gemensamma prioriteringar som alla kan acceptera framåt, säger Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd i Stockholm.

Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallbrist i Stockholm

Mer i ämnet