Foto: SVT

Hemlig vindtunnel lockar flygentusiaster från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Den här bortglömda militära vindtunneln i Bromma som tidigare användes för att utveckla stridsflygplan har nu blivit en populär träningsanläggning för backhoppare och vingdräktsflygare från hela världen.

Backhoppare och hela landslag med backhoppare söker sig till vindtunneln i Bromma för att få maximal träningstid i luften. Här är enda anläggningen i världen där man kan träna i luften inomhus utan att utföra själva hoppningen.

När vi är på plats träffar vi det schweiziska juniorlandslaget.

– Det är tuff träning och man blir trött i benen. Jag kan öva på att hålla skidorna och kroppen i rätt position i luften när jag är här, förklarar Lars T Kindlimann som är en av juniorerna från Schwiez.

Den bortglömda militära vindtunnel i Bromma har byggts om till träningsanläggning för bland annat backhoppning. Landslag från hela världen avlöser varandra. Foto: SVT

Men även sporten vingdräktsflygning, som kommer från fallskärmshoppning, drar mängder med folk till Bromma. Orsaken även i denna sport är att här är enda stället i världen där man kan träna inomhus.

Det måste blåsa en viss hastighet snett fram- och underifrån för att man ska bli svävandes i motvinden. Och här i vindtunneln kan man träna utan de risker som finns när man hoppar.

Här flyger ett par vingdräktsflygare fritt i den horisontella vindtunneln. Foto: SVT

Vindtunneln har varit en hemlig militär anläggning sedan 40-talet och skulle skapa en stark flygindustri i Sverige under kalla kriget. Men den flygtekniska försöksanstaltens vindtunnel har alltså förvandlats och fått en ny uppgift efter att ha stått oanvänd i många år.

– Vi fick pröva oss fram den hårda vägen: Bygga om den här anläggningen och lära oss flyg och få det att funka – och det gjorde det!

– Nästan alla som kunde något om flygsport och många av dom som kunde areodynamik sa; att om det inte var omöjligt så var det i alla fall svårt att bygga den här anläggningen, berättar Jonas Tholin, Indoor Wingsuit Stockholm.

I Ulvsunda industriområde nära Bromma flygplats finns den här vindtunneln som tidigare var en hemlig försvarsanläggning. Foto: SVT

Vertikala vindtunnlar där man simulerar fall nedåt finns sedan länge, men i Inclined labs tunnel i Bromma flyger man alltså framåt. Grundarna till innovationen har nu tagit patent på sin horisontella vindtunnel och hoppas på att etablera sig på fler platser i världen.

Så här fungerar vindtunneln

Gravitationen och massan hos flygaren skapar tyngdkraften.

Sedan tillkommer en aerodynamisk lyftkraft, samma som får flygplan att flyga.

Till det kommer kraften som åstadkoms av luftmotståndet. 

Krafterna tillsammans jämnar ut varandra och resulterar i att man svävar stillastående i luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.