Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan Camilla Särnholm tror på vårdformen som funnits inom projektet ”Min barnmorska”, men nu har hon sagt upp sig. Hör varför i videon. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Barnmorskan Camilla har sagt upp sig från Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Särnholm har jobbat i projektet ”Min Barnmorska” på förlossningen på Karolinska i Huddinge, men nu har hon fått nog och lämnat in sin avskedsansökan. 12 av 16 barnmorskor i vårdformen har sagt upp sig och totalt har ett 30-tal barnmorskor på förlossningen valt att avsluta sina tjänster sedan årsskiftet.

Projektet ”Min barnmorska” gav extra stöd åt kvinnor med förlossningsrädsla. Födande fick möjligheten att ha samma barnmorsketeam genom hela graviditeten, förlossningen och eftervården.

Projektet startade 2018 och är nu en vårdform inom vårdvalet. Men nu har 12 av 16 barnmorskor sagt upp sig då de fått ändrade arbetsvillkor när projektet tog slut. Det har uppstått en konflikt om schemat, barnmorskorna fick byta från ett lokalt kollektivavtal till samma kollektivavtal som finns i den ordinarie verksamheten. Det innebär att barnmorskorna behöver spendera mer tid på sjukhuset och inte längre har samma beredskapstid för de födande inom ”Min barnmorska”.

Även tf verksamhetschefen lämnar sitt uppdrag

Hanteringen av personalen inom ”Min barnmorska” beskrivs från flera håll som en stor del av problemet på förlossningen på Karolinska i Huddinge. Även den tillförordnade verksamhetschefen Sussanne Albertsson lämnar nu sitt uppdrag i förtid, då hon inte kan stå bakom de beslut som fattats.

”Jag tror på vårdformen, både ur kvinnornas och barnmorskornas perspektiv, med rätt förutsättningar och just nu har Karolinska inte skapat dem” skriver hon till SVT Nyheter Stockholm.

SVT Stockholm har sökt sjukhusledningen på Karolinska för en intervju. Hör om varför barnmorskan Camilla Särnholm sagt upp sig i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.