SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg. Foto: Jessica Gow/TT

”Bättre förutsättningar” för OS i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

SOK kommer att fortsätta söka OS i Stockholm, trots att politiskt stöd saknas. Anledningen: en slimmad investeringsbudget.

– Förutsättningarna är bättre än någonsin, säger kampanjchefen Richard Brisius.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) fortsätter att försöka få vinter-OS 2026 till Stockholm, meddelades på en presskonferens under tisdagen. Detta efter att SOK fått ett positivt expertutlåtande från Internationella olympiska kommittén (IOK).

– De har analyserat konceptet och finansieringen och finner att vi ligger helt i linje med vad som behövs och krävs. Styrelsen beslöt enhälligt att gå vidare, säger SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg.

Saknas politisk majoritet

Det betyder däremot inte att Stockholm kommer att söka OS 2026. Detta då det saknas en politisk majoritet för det i Stockholms stadshus.

– Vi jobbar med att informera politikerna om det nya som har hänt. Vi har haft svårt att få ut budskapet vad som skiljer mot tidigare, fortsätter Lindberg.

Richard Brisius, kampanjchef, menar att SOK har uppdaterat ansökan rejält med tanke på kostnaderna.

– Expertgruppen var här och hjälpte oss förbättra vår budget. Vi har en lägre investeringsbudget än vad som presenterades i januari förra året. Förutsättningarna är bättre än någonsin, säger han.

Letar samarbete med andra länder

I det nya och slimmade konceptet letar SOK samarbete med ett annat land där bob och rodel ska arrangeras. I första hand Lettland.

– De har kompetensen, banan och intresset. Men det finns andra alternativ, det finns banor i Tyskland och Norge, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Fakta: Tidigare försök

Stockholm arrangerade sommar-OS 1912 och hästdelen av sommar-OS 1956 (de övriga tävlingarna gick i Melbourne, Australien). Sedan dess har Sverige försökt få tillbaka idrottsfesten sju gånger utan att vinna omröstningarna. Sex gånger har Sverige missat att få vinter-OS: Göteborg (1984), Falun (1988 och 1992) samt Östersund (1994, 1998 och 2002).

Stockholm misslyckades även med att få sommar-OS 2004.

Stockholm var också med i ansökningsprocessen till vinter-OS 2022 men drog sig ur i förväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.