Polisen varnar för bedragare i Stockholmregionen. Framför allt slår de till mot äldre och uppger sig vara poliser.

Bedragare slår till mot äldre – polisen går ut med varning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen går ut och varnar för bedragare i Stockholmsregionen igen. Det här sker bara några veckor efter att polisen utredde ett flertal åldringsbrott i Järfälla kommun.

Den senaste tiden har flera äldre personer i Stockholmsregionen blivit utsatta för bedragare. Enligt polisen handlar det om falska poliser där personer tar kontakt via telefon och uppger sig jobba för polisen och vill ha tillgång till bankkort eller värdesaker. Därefter dyker de upp utanför bostaden för att hämta sakerna.

Polisen uppmanar bland annat människor att inte lämna ut några uppgifter som inloggningskoder till banken eller bank-id.

I början på februari gick polisen ut och varnade för bedragare i Järfälla som härjade i kommunen vilket SVT Nyheter Stockholm rapporterade om. Polisen utredde ett tiotal ärenden som handlade om fall där äldre lurats på pengar eller värdesaker. Personerna som blev utsatta var mellan 82-101 år gamla.

SÅ SKYDDAR DU DIG FRÅN BEDRÄGERIER

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon annan. Ingen seriös aktör skulle be dig om det via telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara från banken, ett företag, en myndighet eller en nära släkting.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att hen har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du själv drabbas, eller misstänker ett bedrägeri, kan du kontakta din bank. Gör alltid en polisanmälan.
  • Om du får besök från någon som utger sig för att komma från ett företag, hemtjänsten eller liknande är det viktigt att du kontrollerar deras legitimation.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.