Den nya virusformen som ligger bakom sjukdomen hittades för första gången i Frankrike 2010. De senaste månaderna har SVA fått in flera fall av kaningulsot på flera håll i Sverige, bland annat i Stockholmsområdet. Dessa bekräftas nu vara orsakade av samma virus.
Orsakar leverskador
Kaningulsoten är mycket smittsam och kan spridas mellan vilda och tama kaniner. Den nya varianten av viruset kan, till skillnad från den gamla, även smitta unga kaniner. En smittad kanin kan få mycket allvarliga leverskador.
– Gulsoten kan slå hårt mot kaninpopulationen, säger Aleksija Neimane, biträdande statsveterinär på SVA.
Viruset sprids kaniner emellan genom direktkontakt, men även genom indirekt kontakt via föremål eller genom insekter. Den nya varianten kan även smitta vissa harar, men enligt SVA har några sådana fall inte konstaterats i Sverige ännu. Sjukdomen är inte smittsam för andra djur eller för människor.
Ber om att få in döda kaniner
Sedan december 2011 har SVA konstaterat åtta fall av gulsot bland vilda kaniner och två bland tama. Samtliga bekräftas nu vara av den nya varianten.
SVA ber nu om hjälp av allmänheten för att få in fler vildkaniner som hittats döda för att kunna spåra omfattningen av smittan.
Enligt Aleksija Neimane kan man vaccinera sina tama kaniner. För de vilda däremot finns det inte mycket att göra.
– Hos vilda kaniner kan man inte stoppa spridningen. Man får vänta ut det, tyvärr är det så, säger hon.
– De vilda kaniner som ändå överlever brukar utveckla immunitet.