Lodjuret har vid tre tillfällen attackerat får norr om Norrtälje. Bilden är en arkivbild, lodjuret på bilden är inte den individ som rör sig i Norrtäljeområdet. Foto: NTB scanpix/TT

Beslut: Skyddsjakt på ett lodjur i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Ett lodjur som rör sig i Norrtäljetrakterna har vid flera tillfällen senaste månaden angripit får. Nu beslutar Länsstyrelsen Stockholm om skyddsjakt på lodjuret.

Vid tre tillfällen senaste månaden har lodjuret attackerat får.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de drabbade gårdarna ligger inom ett begränsat område där tätheten av fårbesättningar är hög.

– Vi bedömer att det finns en skadegörande individ som fått ökat intresse för får. Att upprepade angrepp på får skett under kort tid samt att lodjuret trots skrämselförsök fortsätter att besöka hagar där angrepp tidigare skett motiverar skyddsjakt, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm.

Att man tar beslut om skyddsjakt beror delvis på att man bedömer att det inte på kort tid går att stängsla in fåren, eller kräva att enskilda fårägare ska ha bevakning dygnet runt.

Då får man skjuta lodjuret

Beslutet omfattar bara ett lodjur som bedöms röra sig ensamt inom ett område norr om Norrtälje och upp längs kusten.

För att jägare inte ska skjuta fel lodjur är det bara tillåtet att påbörja skyddsjakt om ett ensamt lodjur syns vid en hage med får eller getter.

Beslutet om skyddsjakt gäller från 15 februari till 15 mars 2024, eller tills lodjuret fällts.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för skyddsjakten på lodjuret.

Länsstyrelsen bedömer att det finns cirka 30 lodjur i Stockholms län. Nyligen fångades en unik film på en lodjursfamilj i Nykvarn:

Lodjur som fångas på bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lodjurs familjen, 14 januari 2024, fångas på bild av en övervakningskamera. Foto: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.