• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Billigare sommarkollo för låginkomsttagare

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det billigare för familjer med låg inkomst att skicka sina barn på kollo. En satsning i budgeten ska göra avgiften lägre.

Den styrande majoriteten i Stockholms stad vill att fler barn ska kunna gå på sommarkollo och sänker därför kolloavgiften för de tre lägsta inkomstgrupperna med 20 %. Man kommer att skjuta till ungefär 1,5 miljoner kronor till kolloverksamheten i den nya budgeten.

– Det är viktigt att alla barn i Stockholm har tillgång till en bra semester och en bra sommar, säger stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

Även oppositionen är positiva till billigare kollo.

– Det är bra. Det ska inte vara kronor och ören som avgör om man får åka på kollo. Däremot är jag bekymrad över att en hel del barn av andra skäl inte åker på kollo eftersom den traditionen inte finns i många familjer. Det tycker jag att Stockholms stad borde göra mera åt, säger oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L).

Olika kostnad beroende på inkomst

Stockholm stad fick i år in drygt 6.400 ansökningar om att åka på kollo, vilket är 800 fler än år 2015.

Kostnaden för att gå på kollo beror helt på vilken månadsinkomst familjen har. I den lägsta inkomstgruppen alltså 0 till 10.000 före skatt kostar det idag 50 kronor per dag för ett barn och i den högsta inkomstgruppen kostar det 350 kronor per dag.

Är det inte tillräckligt billigt redan?

Nej, när man frågar folk så är kostnaden en viktigt del i varför man avstår. Jag tror att det kommer få en positiv skjuts av att vi sänker avgiften, säger Roger Mogert (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.