– Sedan 2004 har hemlösheten generellt minskat med 30 procent – utom bland barnfamiljer där den i stället ökar, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).
Ett exempel är Skärholmen där antalet barnfamiljer utan stadigvarande bostad ökade med 190 procent mellan år 2014 och 2017, enligt stadens egen statistik.
Men till skillnad från många andra som lever i osäkra boendeförhållanden, saknar den här gruppen oftast social problematik som missbruk och psykisk sjukdom.
– Numera finns det även hemlöshet som beror på att man har väldigt svårt att komma in på bostadsmarknaden, säger Åsa Lindhagen.
100 öronmärkta lägenheter
Därför har Stockholms stad nu tagit fram 100 öronmärkta lägenheter hos de kommunala bostadsbolagen, där hemlösa barnfamiljer kan få bo upp till fem år.
– Det kan till exempel handla om kvinnor som tvingats fly från en våldsam relation och som sedan haft svårt att hitta en ny bostad åt sig och sina barn, men det kan också vara nyanlända som kom till Stockholm för flera år sedan men som aldrig kommit in på bostadsmarknaden, säger Åsa Lindhagen.
Men räcker verkligen 100 lägenheter?
– Just nu finns det runt 340 familjer som lever i osäkra boendförhållanden i Stockholm, så det här är i alla fall en början.