En person som valt att engagera sig i projektet är Albybon Douglas Leon, mer känd som artisten Dogge Doggelito. Han förlorade sin fru i cancer.
– I mitt fall var det barn inblandat och det är en tuff resa. Kan vi hjälpa alla är det klart att vi ska göra det. Jag har ju själv varit med om det här och ger det jag kan ge, och försöker dela med mig av mina erfarenheter, säger Douglas Leon.
Information på många språk
Projektet är ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum och Botkyrka kommun. Tillsammans har de utbildat 42 Botkyrkabor till hälsoinformatörer. De har 30 olika nationaliteter och varje person kan i genomsnitt fyra språk, så att de bättre ska kunna nå fram till målgruppen.
– Den vanliga samhällsinformation kommer inte riktigt fram alla gånger för att det är så otroligt många olika kulturer, det är många olika språk, och alla kanske inte snappar upp informationen om det inte är på ens eget språk, säger Douglas Leon.
Vill få fler gå på mammografi
Hälsoinformatörernas uppdrag är att nå ut med information om vad man själv kan göra för att minska riskerna för cancer, och vilka rättigheter man som patient har inom vården.
– Vi pratar mycket om att man inte ska röka, och då nämner vi också ofta vattenpipor. Sedan pratar vi om kost, motion, alkohol, och att man ska delta i screeningprogram, så att man går när man kallas till mammografi. Det är många som inte förstått att det är en personlig inbjudan som man ska gå på, säger Arja Leppänen, projektledare på Regionalt cancercentrum.
Slutat dricka och röka
Douglas Leon har själv ändrat sina vanor.
– Jag har slutat dricka, jag har slutat röka, jag har börjat träna och jag försöker tänka på vad jag äter, vad jag stoppar i mig i min kropp. Jag mår i alla fall mycket bättre, och min omgivning säger att jag ser mycket bättre ut också, säger Douglas Leon och fortsätter:
– Det finns inga garantier men om man har information och kunskap om vissa saker så kanske man kan klara sig längre och må bättre.