Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Norrtäljebränneriet kommer jobba för att följa lagförslagets begränsningar. Foto: SVT

Bränneriet om regeringens förslag: ”Ett glädjande besked”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen föreslog regeringen att försäljning av öl, vin och sprit ska bli tillåtet på svenska gårdar, med vissa begränsningar. Norr om Stockholm ligger Norrtälje bränneri – där har förslaget varit länge efterlängtat.

Om förslaget blir verklighet träder det i kraft 2025. Regeringen menar att det inte ska handla om detaljhandel, utan om att gynna besöksnäring.

Lagförslaget omfattar omkring 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare i Sverige.

– Det är ett mycket glädjande besked, verkligen. Det här betyder väldigt mycket för oss, och inte minst för levande landsbygd, säger Anna Anerfält som är vd för Norrtälje bränneri.

Varje person ska enligt förslaget få köpa 0,7 liter sprit och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker. Försäljning får ske mellan klockan 10-20 till besökare som har betalat för till exempel en guidad tur eller en föreläsning.

Förslaget kritiseras: ”Ökad alkoholkonsumtion”

Förslaget har däremot mött motstånd från nykterhetsföreningens IOGT-NTO.

– Systembolagets alkoholmonopol kommer att hotas och det kommer leda till ökad alkoholkonsumtion, säger Lucas Nilsson, IOGT-NTO:s förbundsordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.