På måndag öppnar biblioteket igen.

Biblioteket i Bredäng öppnar igen efter stök

Uppdaterad
Publicerad

I snart två veckor har biblioteket i Bredäng hållit stängt på grund av stök. På måndag öppnar det igen, då med väktare på plats.

– Ibland så brukar det vara oroligt. Men istället för att stänga biblioteket så kan de bara säga till att de inte får komma tillbaka till biblioteket igen, säger Selma Ibrahim.

– Jag tycker att de har gjort helt rätt, eftersom hot och våld inte ska finnas på ett bibliotek, säger Narin Caliskan.

Det stängda biblioteket i Bredäng har väckt känslor. Det här är andra gången som det hålls tillfälligt stängt sedan flytten till de nuvarande lokalerna 2010. Det ligger mitt på torget, vägg i vägg med tunnelbanan och något stenkast från skolan. Stök bland högstadieungdomar var det främsta skälet till att man valde att stänga.

”Brydde sig inte om när personalen sa till”

– Det var slagsmål någon gång, någon kastade böcker, de var högljudda, brydde sig inte om när personalen sa till. Det var allmänt stökigt, säger Elisabeth Aldstedt, områdeschef stadsdelsbiblioteken.

Samtidigt hade man själv kunnat göra vissa saker annorlunda, menar kommunen.

– Vi har tillgång till rätt mycket personal och då kan man se att här behövs extra insatser nu. Nu är det stökigt. Det skulle vi ha gjort tidigare, fortsätter Elisabeth Aldstedt.

Öppnar igen med väktares översikt

På måndag öppnar biblioteket igen, då med en väktare på plats. Men bland unga biblioteksbesökare finns andra förslag.

– De kanske skulle hämta en ny bibliotekarie som är lite strängare. Det fanns en förut, en mycket strängare. Bara man sa något så åkte man ut. Det var bra, för då var det ett riktigt bibliotek, säger Wasim Chemsmaarif.

– Jag kan inte svara entydigt ”gränsen går här”. Men om man känner att folk är arga, slåss, kastar böcker, och håller på och förstör i biblioteket, där går en tydlig gräns helt klart, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie.

Otillräcklig lokal

Hon menar att bibliotekslokalen i Bredäng med sitt enda rum är otillräckligt, men menar samtidigt att biblioteken inte kan vara helt tysta platser.

– När man tittar på bibliotekslagen så har vi ett väldigt viktigt uppdrag som handlar om läsfrämjande arbete. Läsfrämjande arbete kan inte göras i tystnad. Ett bra bibliotek kan härbärgera alla dessa olika behov, förklarar Katti Hoflin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.