Bröllopsönskemål skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victorias önskemål att bli förd till altaret av pappa kungen vållar het debatt. Ärkebiskopen avråder, och svenska präster protesterar.

-Visst kan man tycka att det är familjens ensak att bestämma, men just i det här fallet kommer det ju att bli stilbildande för tusentals brudpar och det vill vi inte, säger biskop Lennart Koskinen.

Senast i raden av protester kommer från nio präster i Lunds stift, som skrivit ett personligt brev till kronprinsessan med vädjan om att hon ska tänka om.

Ingen tradition

Prästen och debattören Annika Borg, som med en artikel i Dagens Nyheter var den som drog i gång debatten, anser att brudöverlämning strider helt mot Svenska kyrkans månghundraåriga tradition.

-Brudöverlämning härstammar från ett tankebatteri där kvinnans myndighet överlämnas från fadern till mannen. Det är en stark symbolik med allvarliga rötter som man inte kan ändra på hur som helst. Den gamla svenska traditionen går ut på att mannen och kvinnan är jämbördiga och ingår äktenskap av fri vilja, och den traditionen tycker jag att kungahuset bör förvalta, säger hon till TT.

Ärkebiskop Anders Wejryd, som ska förrätta vigseln mellan Victoria och Daniel Westling, har också sin ståndpunkt klar.

-Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vår vigselritual är så tydlig i fråga om makarnas jämställdhet, skriver ärkebiskopen i ett pressmeddelande.

Folk backar

Lennart Koskinen, biskop i Visby stift, har under sina 30 år som präst förrättat hundratals vigslar. Frågan om brudöverlämning dyker upp med jämna mellanrum.

-Men när folk får klart för sig vad det symboliserar backar de. Jag har aldrig varit med om att någon har velat ha det så här när de väl har fått klart för sig vad det innebär, säger Koskinen.

Och det är inte uteslutet att även kronprinsessan tagit intryck av brudöverlämningsdebatten. På en direkt fråga från TT om huruvida Victoria håller fast vid sina önskemål, svarar hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg i ett mejl:

-Vi berättar inte i förväg om några detaljer kring vad som händer på bröllopsdagen den 19 juni. Det gäller allt från musik i kyrkan, gäster, brudklänning, bröllopsmiddag, blommor et cetera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.