Slussen, Värtahamnen, Brukebergstorg och nu senast Plankan i Nacka är exempel på bostadsbyggen som på stannats upp för att bullernivåerna ansetts vara för höga.
Kristdemokraterna ser bullerreglerna som ett problem för stadsutvecklingen och föreslår bland annat att bullernivåerna fortsättningsvis ska mätas inomhus istället för utomhus vid framtida bostadsbyggen.
– Att mäta bullret vid fasad som man gör i dag borde ändras. Det viktigaste är att det är tyst inomhus och i sovrummet där man är. Om det sedan är lite bullrigt utanför hemmet så är inte det ett sådant stort problem, anser Erik Slottner (KD) i stadsbyggnadsnämnden.
Naturvårdsverket kritiskt
Naturvårdsverket har fått i uppdrag att samordna olika myndigheter och ta fram ett förslag till nya riktlinjer för bullerregler nationellt. Myndigheten är kritisk mot Kristdemokraternas förslag.
– Har man buller utanför fasaden så kan man inte nyttja hela sina bostad utan blir innesluten innanför bostadens fyra väggar. Det tycker inte vi är rätt, säger Johanna Bengtsson Ryberg, som är nationell bullersamordnare vid Naturvårdsverket.
– Vi vet att det är populärt att bo på attraktiva lägen i Stockholm där det bullrar lite, och då är det upp till var och en att själva få besluta om de vill bosätta sig där eller inte, säger Erik Slottner.
– Vad man inte tänker på är att det blir ohälsoeffekter om man exponeras av buller, och redan de riktlinjerna vi har i dag innebär att ungefär 10-20 procent av befolkningen uppger att de är störda av buller. Vi har ett ansvar att de bostäder vi erbjuder är hälsosamma, säger Johanna Bengtsson Ryberg.