Hur har coronapandemin förändrat ditt liv? Berätta för oss i chatten nedan! Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Chatt: Har du kvar symptom efter covid?

Uppdaterad
Publicerad

Hur har ditt liv förändrats efter coronapandemin? Har du fått några symptom eller besvär som du fortfarande lever med i dag? Hundratals hörde av sig till SVT och berättade, läs vad de skrev här.

Chatt: Har du kvar symtom efter covid?

Det här blev ett väldigt engagemang, och vi tackar för alla inlägg och att ni delat med er av era berättelser. Vi stänger nu chatten för den här gången men det kommer säkert finnas flera anledningar att ta upp postcovid igen.

Vill ni berätta mer går det bra att mejla till SVT:s olika lokala redaktioner, adresserna hittar ni här.

Elin • Jag kände att jag blev ordentligt knockad andra gången. Har även blivit kraftigt försämrad i min grundsjukdom.

Ulla Qvarnström • Jag blev smittad i mars 2020. Inte så allvarligt, tyckte jag. Det var dock bara början. Tre och ett halvt år senare är jag inte säker på något om covid. Sjukhusinläggningar, ambulans, andningsstopp, hjärtflimmer, proppar i lungorna, blödningar, utslag, hjärn-mage-njur-hud-hår-ögon påverkan, dödsskräck….traumat av att inte bli trodd , inte få hjälp av sjukvården, bortförklarad och osynliggjord.
Livet är inte det samma idag, postcoviden försvinner inte, kroppen är märkt, symtom kvarstår, det måste man nog leva med

Micke • Covid med intensivvård 2020. Flera svåra postcovid symptom som begränsar min vardag. Har metodiskt och långsamt skaffat mig olika verktyg för att kunna leva nästan som vanligt och arbetar nu heltid igen.
Mitt bästa tips är att använda behandlingsmetoder för besvären med andning och återhämtning som det vore motsvarande KOL istället för astma. Det gjorde underverk för mig!

Anna • Dotter 15 år. Fått bestående problem m ögonen efter covid. Haft covid 3 ggr. Får ju inget vaccin I Sverige 😪. Hon är mkt orolig över nästa covidinfektion som säkert kommer när som helst med alla klasskompisar som hostar hela dagarna. Hon fick synbortfall på andra coviden. Lever nu med ögonvärk som kommer och går. Aldrig haft innan covid.

H • Heltidssjukskriven sedan våren -20. Besvär ffa från hjärnan och ögonen, hjärntrötthet, påverkan på ögonmotoriken och samsynen, ljus- och ljudkänslig. Försämras av både fysisk och kognitiv belastning. Har fått hjälp med synrehab i omgångar, fysioterapi för att hitta någon slags träning som fungerar. Går nu på hjärnskaderehabilitering.

Victoria • Jag fick covid två gånger på 2 månader. Var jättesjuk och trodde att jag skulle dö, trots att jag är vaccinerad och inte tillhör någon riskgrupp. Mår efter tre månader fortfarande dåligt med stark huvudvärk nästan varje dag och väldigt lite ork. Kan bara jobba 30%.

Linnea • Drabbades tidigt 2020. Två veckor efter att ha tappat luktsinnet och haft lättare hosta började "sveda" i vänster axel. Efter ett års försök från primärvården att hjälpa mig hade svedan och värk spritt sig även till andra axeln, ryggraden, handlederna, höfterna och knäna. Började själv misstänka spondylartrit, vilket min far haft hela sitt vuxna liv, symptomen var väldigt lika. Egenremiss till reumatolog som efter utredning meddelade att det var bra att jag accepterat min sjukdom, men att en diagnos inte kan fastställas förrän synliga skador på skelettet finns (tar 5 - 15 år) och därmed kan heller ingen specialisthjälp ges. Om jag varit under 45 när sjukdomen debuterade hade däremot diagnosen fastställts direkt och all tillgänglig hjälp satts in. Jag inser naturligtvis att diagnoskriterierna är skapade för sjukdomens "normalförlopp", men som alla som blivit sjuka till följd av covid vet, är det inga normalförlopp vi pratar om här. Jag älskade min pappa, men kan förstås inte låta bli att reflektera över att allt tillgänglig medicinsk terapi och kunskap lades på en pensionerad, rullstolsbunden man, medan en aktiv person med minst 15 år kvar i arbetslivet som haft oturen att drabbas hårt av ett nytt virus, inte kan delges samma vård av en åldersgränsdraging! Nu är egna företaget och huset sålda. I bästa fall blir det ingen värk av några hundra meters promenad. Primärvården gör vad de kan, men deras möjligheter är ju begränsade. Det är inte roligt, men jag har ändå "tur" som (ännu) kan försörjas av min partner. Så tacksam att mina barn är vuxna. Tänker på alla er som drabbats av svår följdsjukdom och har barn hemma.

Johan Möllerman • Hej!
Ja...även om jag nu är bättre på många sätt. Eftersom jag försöker hålla mig till min aktivitetsgräns på ca 2 timmar per dag. Försöker jag med 3-5 så får jag bakslag/pem. Med kraftiga symptom försämringar i allt från ngn dag till flera veckor. Med kraftig värk, feber, illamående och yrsel. Eller som om jag är fyllesjuk och har åkt Vasaloppet samtidigt. Märker också av ögonen. De är torra och rinniga omvartannat, med klåda. Enligt optikern så hade jag fått tendenser hon kallade gluacom. Följdsjukdomar efter min covid i mars 20 har förstört mitt liv helt. 100%sjukskriven fortfarande, fått pots, lungskador, högt blodtryck, kronisk bihåleinflammation o h så satte det fart på min prostatacancer som var tvunget att opereras akut 21. Har tyvärr också fått ME/CFS.
Och vi blir bara fler och fler ned postcovid eller ME. Nu finns det flera 100 000 bara i Sverige. Och så syns och hörs vi inte, vi sopas under mattan så som vi gjort från start.

Och ojämnt kunskapsläge och vård i landet.

Man måste ha tur i vårdlotteriet. Helst ska man bo i Stockholm, vara man och ha gedigna akademiska utbildningar i ryggsäcken för att bli seriöst behandlad, och inte bara få höra att det är psykiskt.

Kristoffer • Sjuk Mars 2020, mild infektion svårt att andas en längre tid etc. 40 år. Atlet på hög nivå. Nu får jag nöja mig med att gå kortare sträckor. Symptom som är kvar idag 3år +. Kognitiv nedsättning, balans problem, hjärndimma, kraftig nedsatt synförmåga(innan perfekt) mycket smärta i huvud, bröst o händer, POTS, Andningsvårigheter, Problem med mage/tarmar, tinitus mm. Det har blivit bättre. Men långt ifrån den människa jag var för några år sedan. Tycker DN kan hälsa Hanne Kjöller att jag lider av denna kultursjukdom och att allt är i mitt huvud!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.