Mer än ett år har gått sedan Saosan Hussien lades in på iva på Karolinska sjukhuset i Solna, där vårdades hon i över 100 dagar i väntan på nya lungor.
– Förut tog jag min hälsa för givet. Jag kunde springa, cykla och gå ut och göra vad jag ville. Att jag var begränsad har gjort att jag uppskattar varje rörelse och folk runt omkring mig, säger hon.
Hör Saosan och hennes dotter om tiden efter nära döden-upplevelsen i videon.
Därför kan vissa transplanteras
Hittills har totalt sex patienter i Sverige behövt lungtransplantation efter att ha blivit sjuka i covid-19, fyra av dessa har vårdats på ecmo-avdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna. Fem av lungtransplantationerna har utförts på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Det som har varit gemensamt för de här patienterna är att de är i medelåldern och att de i övrigt har varit friska men haft två lungor som inte fungerar efter covid, säger Jesper Magnusson, transplantationsläkare för lungor på Sahlgrenska.
”Inte sett den sista”
Patienterna som behövt lungtransplantation har varit ovaccinerade och inkommit till vården under hösten 2020 och våren 2021, enligt Magnusson. Vid den tiden hade inte alla hunnit erbjudits vaccin i Sverige. Magnusson tror att färre kommer behöva nya lungor efter covid-19 framöver, men det kommer inte att försvinna helt.
– Vi har nog inte sett den sista patienten som behöver transplanteras, men vi tror det kommer minska till antagligen en eller två om året, säger han.
Anledningen till att färre kommer behöva en transplantation framöver tror han kommer påverkas av vaccineringen.
– Vi tror att vaccinationsgraden kommer påverka hur många som blir fullt så dåliga som de här transplantationspatienterna har blivit.