• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många samlades i Rinkeby idag för att diskutera kvinnors plats i det offentliga rummet i Järva. T.v. deltagare på mötet, t.h. Zeliha Dagli.

Debatt om kvinnans roll i Järvaområdet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor får inte, eller vågar inte, ta plats i det offentliga rummet i Järva. Det var budskapet som många förde fram i Rinkeby idag när projektet Kvinnoväxt samlade till debatt.

Efter en debattartikel signerad Zeliha Dagli, om ett ökat kvinnoförtryck från religiösa fundamentalister, tog debatten fart förra året. Texten har både hyllats och kritiserats.

Det var också Zeliha Dagli som fick inleda dagens diskussion i Folkets hus i Rinkeby som skulle handla om kvinnors plats i det offentliga rummet i Järvaområdet. Zeliha Dagli berättade om sin bakgrund från Turkiet och hedersvåldet hon flytt från.

Det var efter de så kallade Husbykravallerna som hon startade en kvinnoförening.

– Då märkte jag att kvinnorna inte fick komma på våra möten och jag ville visa att vi går bakåt i utvecklingen och inte framåt, det är ett problem, säger hon.

”Män har tagit över”

Debatten anordnades av organisationen Blå bandet och projekten Kvinnoväxt som har till syfte att främja utveckling av jämställda, offentliga miljöer. På plats fanns både politiker och polis.

Just Järvaområdet kritiserades hårt av många av dagens debattörer, som menade att kvinnor inte får eller vågar ta plats i det offentliga rummet.

– Männen har tagit över, i cafeterior, på simhallen, i centrum och så vidare. Männen markerar att det är deras plats och att vi inte har tillträde, säger Gra Lenardt, projektledare på Kvinnoväxt.

Amineh Kakabaveh (V) är ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad säger att problemet är utbrett.

– Enligt vår senaste undersökning har 82 procent av unga tjejer i Järvaområdet svarat att de har ett begränsat privatliv. Det är alarmerande, säger hon.

Kritiker menar att bilden är felaktig

Zelhia Daglis artikel möttes av blandade reaktioner när den kom, men idag var alla i Folkets hus överens om att det finns en hedersproblematik i Järvaområdet.

Men det finns fortfarande kritiker som menar att det här ger en felaktig bild av förorten.

– Om problemen inte finns, varför kommer tjejer och vittnar om förtrycket här, säger Zelhia Dagli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.